مسائل و مشکلات آیین نامه تشخیص صلاحیت بررسی شد
در جلسه ای که روز شنبه ۲۴ اردیبهشت با حضور جناب آقای مهندس سید احمد امینی رئیس واحد تشخیص صلاحیت امور پیمانکاران و مشاوران دفتر نظام فنی و اجرایی سازمان برنامه و بودجه کشور و نمایندگان سندیکا در سازمان برنامه و بودجه کشور برگزار شد، مسائل و مشکلات مربوط به آیین نامه تشخیص صلاحیت و سامانه ساجات مورد بررسی قرار گرفت.
در آغاز جلسه آقای دکتر ایرج گلابتونچی دبیر سندیکای شرکتهای ساختمانی ایران، ضمن تشکر از آقای مهندس امینی در تخصیص وقت برای نمایندگان سندیکای شرکتهای ساختمانی، از همیت آقای دکتر قانعفر در همراهی و به مشارکت گیری تشکلها در امور نظام فنی و اجرایی به عنوان نقطه عطفی در ارتباط دوجانبه نام برده و ابراز امیدواری نمود که فرصت به دست آمده در جهت رفع مشکلات و موانع کاری پیمانکاران و مشاوران و در راستای منافع ملی به کار گرفته شود.
دکتر گلابتونچی، پیشنهاد استفاده از ظرفیت و توان کارشناسی سندیکا در بخش های تقنینی، تهیه وحدت رویه، آمایش و پایش پروندههای تشخیص صلاحیت را مطرح نموده، این موضوع را نه تنها در راستای اهداف سندیکا و اعضای آن بلکه در جهت منافع ملی دانست.
همچنین درخواست تمدید رتبه بندی شرکتهایی که هیات مدیره و ساختار ثابتی داشتند را خواستار شدند. ایشان اشاره کردند وقتی در اصناف و گردهمایی دیگر از جمله نظامیان درجه ای بگیرند آیا مثلا اگر ۲ سال کار نکنند درجه شان افت می کند یا پزشکان وقتی نظام پزشکی گرفتند و چند سالی کار نکردند دیگر حق کار ندارند؟ بنابراین وقتی هیات مدیره و سازمان شرکتی ثابت است و توانسته به رتبه ای برسد آیا باید با افت رتبه به دلایل مختلف از جمله کم شدن کارهای عمرانی روبرو شود؟
ایشان همچنین ضرورت مشارکت در اصلاح رویه های مربوط به آیین نامه تشخیص صلاحیت را با هماهنگی و هم اندیشی را خواستار شدند و عنوان کردند: بعضی وقتها چیزی که در قانون یا بخشنامه آمده اجرا نمی شود و به جای آن مواردی که در آیین نامه تفسیر شده، اجرایی می شود. برای نمونه این که یک کار بزرگ همان امتیازی را بگیرد که مجموع چند کار کوچک به دست می آوردند درست به نظر نمی رسد چرا که هر کدام از آن کارهای کوچک از آغاز تا پایان مسیری را طی کرده اند و چند بار زحمت فراهم کردن مقدمات کار و تسویه حساب و … بر عهده پیمانکار بوده است.
گلابتونچی تاکید کرد تا رفع مشکلات اجرایی نمودن بخشنامه اخیر دولت در خصوص تشخیص صلاحیت در سامانه ساجات لازم است رتبه شرکتهایی که دارای رتبه هستند حداقل ۳ ماه تمدید شود. وی گفت: با توجه به این که بسیاری از شرکتها در دوران کرونا به ویژه ۲ سال اخیر امکان کار نداشتند، تمدید ۲ ساله عملا نتوانست کارآمد و موثر باشد و به نظر می رسد در این وضعیت باید تجدید نظر شود.
وی همچنین با اشاره به بحث ارزیابی در مناقصات عنوان کرد: شرکتهایی که رتبه بندی شده اند نیازی به این ارزیابی به شکل فعلی و با این سخت گیری را ندارند و اقدام برای چنین ارزیابی های سختی مانند این است که از یک جراح بخواهیم هر بار که به اتاق عمل می رود برای تایید توانایی خود گواهی نامه جدیدی ارائه دهد.
دبیر سندیکا در بخش پایانی سخنان خود خواهان برخورد تشویق آمیز با پیمانکاران در زمینه کسب رتبه بندی شد، برخوردی که در آن نقاط قوت شرکتها بیشتر مورد توجه گیرد، برای نمونه حضور یک پیشکسوت مهندسی در میان نیروی انسانی شرکت مزبور یا انجام موفقیت آمیز یک پروژه عمرانی در خارج از کشور و … به عنوان امتیاز مثبتی برای شرکتها در نظر گرفته شود.
در ادامه مهندس سیامک مسعودی رئیس کمیسیون قوانین سندیکا خواستار برگزاری جلسات منظم بین نمایندگان سندیکا و ریاست امور پیمانکاران و مشاوران در راستای حل مشکلات بخش تشخیص صلاحیت پیمانکاران شد. وی موضوع عدم همخوانی بین آیین نامه ابلاغی هیات وزیران به شماره ۹۹۳۵۲/ت ۵۹۰۵۱ هــ مورخ ۰۲/۰۹/۱۴۰۰ و سامانه ساجات را موجب افت رتبه پیمانکاران در حال تمدید صلاحیت برشمرد و درخواست کرد تا در صورت امکان برای این دسته از پیمانکاران تا زمان حل مشکل، تمدید موقت صادر گردد.
مهندس امینی در رابطه با درخواست تمدید رتبه پیمانکاران تا زمان امکان استفاده از آیین نامه فوق الاشاره در سامانه ساجات، اعلام نمودند هرچند در این موضوع، کاملا مطالبه به حقی مطرح گردیده است، لیکن سازمان برنامه فعلا محمل قانونی برای اجرای این تمدید موقت ندارد و به همین دلیل فعلا اقدامی در این زمینه امکان پذیر نمیباشد. ولی با این حال ایشان قول دادند این موضوع را با هماهنگی ریاست محترم امور نظام فنی پیگیری و نتیجه را به سندیکا اعلام کنند.
امینی در بخش دیگری از سخنان خود اعلام نمود: موضوع مطالعات تطبیقی تشخیص صلاحیت پیمانکاران و مشاوران در سایر نقاط جهان در دستور کار این حوزه قرار گرفته و کارشناسان سازمان در حال بررسی آن هستند.
وی ادامه داد در این اصلاح آئین نامه از وحدت رویه نیز به منظور مناسب تر و کارآمدتر شدن کارشناسی پرونده های تشخیص صلاحیت استقبال می کند و حتما این موضوع را در دستور کار دارند و قطعا از نظرات سندیکای شرکتهای ساختمانی در این زمینه استفاده خواهند نمود.
مهندس امینی در پایان ضمن استقبال از برگزاری نشست های منظم و استفاده از ظرفیت کارشناسی سندیکا، تاکید کرد با توجه به اهمیت فراوان موضوع صدور خدمات فنی و مهندسی و علاقه مندی دوجانبه در این باره، پیشنهاد برگزاری یک نشست اختصاصی دارد.