طبق اطلاع واصله از بخش اقتصادی سفارت جمهوری اسلامی ایران در گرجستان جهت اطلاع کلیه اعضای محترم، گزارش لایحه ضد دامپینگ کشور گرجستان منتشر می گردد.
تصویب لایحه ضد دامپینگ گرجستان و تاثیر آن بر ورود کالاهای ایرانی
در هفته گذشته وزیر اقتصاد گرجستان از آمادگی لایحه ضد دامپینگ برای تصویب در پارلمان این کشور خبر داد.
خانم تورناوا، وزیر اقتصاد و توسعه پایدار گرجستان گفت: تصویب لایحه در پارلمان برای حمایت از تولید داخلی دارای اهمیت است. وی اظهار داشت “ما معتقدیم که تصویب قانون ضد دامپینگ در جهت حمایت از تولید داخلی قابل ملاحظه خواهد بود. این قانون تولیدات ما را از رقابت ناسالم با کالاهای مشابه بدون کیفیت با قیمت های دامپینگ حفظ خواهد کرد. این لایحه آماده و در آینده نزدیک به پارلمان برای تصویب ارائه خواهد شد.”
این خبر شاید برای بسیاری از صادرکنندگان کالاهای ایرانی به گرجستان، بویژه صادرکنندگان میلگرد و فولاد حائز اهمیت باشد.
خانم ناتیا تورناوا وزیر اقتصاد گرجستان پس از انتصاب خود به این سمت در آوریل و کمتر از یک ماه پس از در دست گرفتن پست وزارت خود از کارخانه تولید میلگرد و فولاد روستاوی در این کشور بازدید کرد و اعلام کرد که از صنعت گران و تولید کنندگان در بازار داخلی حمایت خواهد کرد.
با آغاز تحریم های جدید آمریکا در سال ۲۰۱۸ علیه کشورمان، افزایش نرخ ارزهای خارجی در بازار ایران تبدیل به مشوقی برای صادرات و عرضه بیشتر محصولات و کالاهای ایرانی به بازار گرجستان از جمله سیمان، فولاد و میلگرد شد. آنهم با قیمت های پایین تر نسبت به مشابه داخلی آن، به گونه ای که قیمت محصولات وارداتی از ایران حتی از قیمت مواد خام تولید کنندگان گرجی پایین تر بود که می توانست برای صنعت گرجستان بحران آفرین باشد.
بهره برداری از خط راه آهن آستارای ایران – آستارای جمهوری آذربایجان از ابتدای سال ۱۳۹۷ که ایران را به خط راه آهن گرجستان متصل نمود و هزینه های حمل کالا با حجم بالا را تا نصف کاهش داد، نیز از جمله دیگر دلایل کاهش قیمت محصولات ایرانی همچون سیمان و میلگرد در بازار گرجستان بود.
به رغم آنکه بازرگانان و مصرف کنندگان از کاهش قابل توجه قیمت محصولات ایرانی در گرجستان استقبال نمودند، مدیران کارخانه های تولید کننده محصولات مشابه ایرانی، اعلام کردند در آستانه ورشکستگی، تعطیلی کارخانه و اخراج کارگران هستند. در ابتدا نیز برای فشار بر دولت برخی واحدهای تولیدی را متوقف و تعدادی از کارگران را اخراج نمودند. طبیعی بود که اعتراضات کارگران اخراج شده موجب تتمیع و اتخاذ تصمیم دولت برای یافتن راهکارهایی جهت ایجاد محدودیت برای کالاهای ایرانی گردید.
دولت گرجستان برای مقابله با این موضوع در گام اول در موضوع سیمان اعلام کرد که سیمان های وارداتی برای تطبیق با استانداردهای اروپایی نیاز به توقف یکماهه در گمرک این کشور تا دریافت آزمایشات کنترل کیفیت دارند، اجرایی کردن این قانون به نوعی هزینه ها را برای صادر کنندگان خارجی افزایش داد و عرضه سیمان با هزینه های مضاعف برای صادرکننده به صرفه نمود و در این مسیر دولت موفق شد در واردات محصولات ایرانی محدودیت ایجاد نموده و محصولات داخلی را وارد رقابت کند.
در گام دوم دولت گرجستان در نظر دارد برای مقابله با عرضه محصولات فولادی و میلگرد وارداتی قانون مبارزه با دامپینگ را به تصویب برساند، این قانون که توسط کارشناسان مالی اتحادیه اروپا تدوین شده است، شامل بندهایی است که به دولت اجازه می دهد نه تنها منافع تولید کنندگان را در نظر بگیرد بلکه کسانی که مصرف کننده نهایی همچون شرکتهای ساخت و ساز هستند بویژه در ارتباط با موضوع میلگرد در نظر بگیرند.
نکات:
در صورت تصویب لایحه مبارزه با دامپینگ، دولت گرجستان با استناد به مواد قوانین تصویب شده همانطور که برای واردات سیمان موانع مورد نظر خود را ایجاد کرد، برای واردات میلگرد و فولاد با قیمت های پایین تر از محصولات داخلی مانع تراشی خواهد نمود.
این نکته به این دلیل حائز اهمیت است که صادرکنندگان محصولات فولادی و میلگرد از هم اکنون پیش بینی موضوع را نموده و در خصوص آن چاره اندیشی نمایند، در موضوع سیمان هم با توجه به تصمیم خلق الساعه طرف گرجی برای مطابقت با استاندارد های اروپایی بسیاری از صادرکنندگان ایرانی با توجه به قراردادهایی که پیش از آن با طرف گرجی بسته بودند، متضرر شدند.
قابل ذکر است که گرجستان با بسیاری از کشورها از جمله اعضای اتحادیه اروپا، کشورهای شوروی سابق، ترکیه و چین قرارداد تجارت آزاد دارد و پیش بینی می شود اعمال محدودیت برای کالاهای وارداتی با استناد به قانون ضد دامپینگ فقط شامل کشورهایی همچون ایران شود که گرجستان با آنها قرارداد تجارت آزاد ندارد.
همکاری نزدیک جمهوری اسلامی ایران و گرجستان در زمینه گمرکی و برگزاری نشست های کارشناسی به منظور تهیه پیش نویس قرارداد تجارت ترجیحی، می تواند به لحاظ کمک به صادرات ایران به گرجستان و همچنین بی اثر نمودن قانون ضد دامپینگ برای کالای ایرانی بسیار موثر واقع شود.
تهیه شده در بخش اقتصادی سفارت ج.ا. ایران