در سمینار بررسی راهکارهای نوین تامین مالی از طریق بازار سرمایه مطرح شد: صنعت پیمانکاری برای بورس ناشناخته است
سمینار علمی کاربردی «روشهای نوین تامین مالی از طریق بازار سرمایه» روز چهارشنبه ۱۶ مرداد توسط سندیکای شرکتهای ساختمانی ایران و با همکاری کارگزاری بورسیران در محل سندیکا برگزار شد.
در بخش اول این سمینار که با استقبال قابل توجه اعضای صنف روبرو شد مهندس امیر صالحی مدیر سرمایه گذاری کارگزاری بورسیران به عنوان مدرس بخش اول این سمینار تصریح کرد: فرصتهای موجود در بازار سرمایه برای صنعت ساختمان شناخته شده نیست و ما سعی داریم طی نشستهایی با انجمنها و سندیکاهای فعال در صنعت ساختمان، آنها را با پتانسیلهای این بازار آشنا کنیم. ادر ایران بازار سرمایه مورد توجه کافی قرار نگرفته است در حالی که ۷۰ درصد تامین مالی در دنیا از طریق بازار سرمایه اتفاق میافتد.
وی داشتن سود بالاتر از نرخ تورم، قابل تحلیل بودن ریسک نسبت به بازار طلا و ارز، سرمایه بر نبودن این بازار نسبت به بازار مسکن، امکان ورود به این بازار با حداقل سرمایه، و آسودگی در امکان فراهم کردن دانش لازم برای فعالیت در این بازار را از مزایای آن دانست.
وی در ادامه این نشست به راههای نوین تامین مالی از طریق بازار سرمایه، نحوه ورود شرکتهای صنعت ساختمان به بازار سرمایه، شرایط اقتصاد کلان کشور و اثر آن بر صنایع گوناگون از جمله صنعت ساختمان و … پرداخت.
بازار سرمایه پروژه محور نیست
در بخش دوم این سمینار پانلی با حضور مهندس محمدرضا امیری مدیرعامل کارگزاری بورسیران، مهندس امیر صالحی مدیر سرمایه گذاری کارگزاری بورسیران، دکتر ایرج گلابتونچی دبیر سندیکای شرکتهای ساختمانی ایران، و مهندس سعید آبادی نائب رئیس هیات مدیره سندیکای شرکتهای ساختمانی ایران برگزار شد.
در ابتدای این پانل دکتر ایرج گلابتونچی دبیر سندیکای شرکتهای ساختمانی با بیان این که سندیکا تلاش دارد در شرایط سخت کنونی به جامعه پیمانکاری کشور راهکارهایی جهت حفظ حیات پیمانکاران و افزایش کارکرد آنها ارائه دهد، یکی از راهکارهای این امر را ارتباط با بازار سرمایه و تامین مالی از طریق آن دانست. وی تصریح کرد: سمینار امروز برای شناخت بهتر از این بازار و قابلیت اجرایی آن در صنعت ساختمان است. وی در بخش دیگری از این پانل تصریح کرد: بازار سرمایه ما تجربهای جهت جذب پیمانکاران ندارد و بازار پیمانکاری تجربهای برای ورود به بازار سرمایه ندارد. ما از شرکتهایی صحبت میکنیم که در شرایط تشریح شده یا باید از چرخه کار خارج شوند یا باید شکل خود را عوض کنند و به عنوان عضوی موثر در بازار اقتصادی بمانند.
مهندس محمدرضا امیری مدیرعامل کارگزاری بورسیران نیز در بخشی از سخنان خود وظیفه اصلی بازار سرمایه را تامین مالی کوتاه مدت یا بلند مدت عنوان کرد و گفت: پیمانکاران عموما در پروژههای خود با دولتها سر و کار دارند و اگر بخواهند از لحاظ مالی مستقل عمل کنند باید به سراغ مردم بروند. بازار سرمایه به عنوان متولی و ناظری برای این تامین مالی است. روشهای مختلفی برای تامین مالی وجود دارد از جمله استقراض از طریق انتشار اوراق، اخیرا نیز تامین مالی بر اساس پروژه هم تعریف شده و طی آن سرمایهگذار خرد شریک سود و زیان شما میشود. البته در این مورد چند نمونه اجرا شده در زمینه پروژههای عمرانی چندان موفقیت آمیز نبوده و تا کنون تجربه جالبی در زمینه صندوق زمین و مسکن در بازار بورس اتفاق نیفتاده است.
وی افزود: هیچگاه نمیتوان صد درصد یک پروژه را استقراض کرد. برای معرفی یک پروژه سودآور به بازار سرمایه لازم است یک مالک عمده که حداقل ۵۱ درصد پروژه را در دست دارد نیز به بازار معرفی شود. سایر منابع از طریق سرمایه مردم در بورس تامین میشود و آنها در سود و ریسک کار با مالک پروژه شریک میشوند.
وی تاکید کرد برای ورود به بازار سرمایه ترکیبی از دانش فنی با سرمایه لازم است.
مهندس سعید آبادی نائب رئیس هیات مدیره سندیکای شرکتهای ساختمانی ایران نیز در بخش آغازین سخنان خود با بیان این که در سالهای اخیر تامین مالی توسط دولت به سمت صفر میل کرده است، عنوان کرد: نحوه تامین مالی و پرداخت دولت جذاب نیست و همین امر بنیه مالی پیمانکاران را کاهش داده است. به همین دلیل دغدغه جامعه مهندسی بریدن ناف خود از دولت است. این کار را نمیتوان با همکاری بانکهای تجاری انجام داد و تنها جایی که میتوان با همکاری آن این کار را انجام داد بازار سرمایه است که متاسفانه با پیمانکاران کار نکرده و پروژه محور نیست. صنعت پیمانکاری برای بورس ناشناخته است همان گونه که بورس برای صنعت پیمانکاری ناشناخته است.
طی روزهای آینده گزارش کاملی از این سمینار که با پرسش و پاسخ به پایان رسید در وب سایت سندیکا و نشریه پیام آبادگران منتشر خواهد شد.