نماینده کارگران در شورای عالی کار با اشاره به اینکه تمام کارگران باید در سامانه جامع روابط کار احراز هویت شوند گفت: تا ۳ ماه دیگر سامانه جامع روابط کار نهایی میشود.
علی خدایی، نماینده کارگران در شورای عالی کار درباره سامانه جامع قراردادهای کار گفت: یکی از نابسامانیهای موجود در حوزه روابط کار رواج قراردادهای سفید امضا است. این قراردادها از ابتدای دهه ۷۰رواج یافت. با بهم خوردن عرضه و تقاضای نیروی کار طی یک دهه اخیر شاهد قراردادهایی به اسم سفید امضا هستیم. رواج قراردادهای سفید امضا، تسویه حساب سفید امضا، چک و سفته سفید امضا مشکلاتی را برای کارگران به وجود میآورد.
وی با بیان اینکه در برخی موارد کارفرمایان از نیاز کارگر به کار، سوءاستفاده میکنند گفت: همین مساله باعث میشود که در بدو ورود از نیاز کارگر سوءاستفاده میکنند و قرار داد یا تسویه حساب سفید امضا منعقد میکنند. با توجه به آمارهایی که در هیاتهای تشخیص و حل اختلاف وجود دارد، بیش از ۲۰درصد قراردادها به سمت سفیدامضا پیش رفتهاند. یعنی کارفرمایان آنچه صلاح میدانند درقرارداد کار ذکر میکنند و به قرار داد خاتمه میدهند.
نماینده کارگران در شورای عالی کار افزود: طبق ماده ۱۰قانون کار، در مواردی که قرارداد کار کتبی باشد قرارداد در چهار نسخه تنظیم میگردد که یک نسخه از آن به اداره کار محل و یک نسخه نزد کارگر و یک نسخه نزد کارفرما و نسخه دیگر در صورت وجود شورای اسلامی کار باید در اختیار نماینده کارگران قرار گیرد.
وی اظهار کرد: اگر قرار باشد یک نسخه تمام قراردادها در اختیار اداره کار قرار گیرد همان زمان بر است و هم اینکه امکان جمعآوری در این حجم وجود ندارد. سامانه جامع روابط کار که ۴۶ زیر مجموعه دارد زمینه مناسب برای ثبت قراردادها است. چرا که یکی از زیرمجموعههای این سامانه، ثبت قراردادهاست. بعد از راهاندازی این سامانه کارفرمایان مکلف خواهند بود در بدو قرارداد با کارگران، قرارداد را در سامانه ثبت کنند. همچنین کارگران باید هویت خود را در این سامانه ثبت کنند. فکر میکنم که بتواند مانع قرارداد سفید امضا شود.
وی گفت: ۵زیرمجموعه سامانه جامع روابط کار در حال اجرا است. در بسیاری از استانها از مرحله پایلوت گذاشته است و در مرحله احراز هویت کارگران است.
نماینده کارگران در شورای عالی کار ادامه داد: از نگاه کارگران یکی از اهداف این سامانه، داشتن یک جامعه آماری کامل از کارگران است. متأسفانه تاکنون هیچ آماری از نحوه قراردادها، میزان قراردادها، نوع قراردادها و میزان شکایتها نداریم. بنابراین برای حوزه روابط کار داشتن یک بانک اطلاعاتی از حوزه روابط کار امری مهم است.
وی بیان کرد: ثبت دادخواستها از دیگر فعالیتهای این سامانه است. آرای هیاتهای تشخیص و حل اختلاف از سوی این سامانه ابلاغ خواهد شد. طرح طبقهبندی مشاغل، حوزه تعاون همه در این سامانه وجود دارد. به منظور ساماندهی دربحث قراردادها، کارگران هر چه سریعتر به دفاتر پیشخوان دولت برای احراز هویت مراجعه کنند. در آینده ارایه خدمات به کارگران و کارفرما منوط به احراز هویت در این سامانه خواهد شد. کارگرانی که بیمه هستند یا نیستند باید در این سامانه احراز هویت شوند، چرا که با این سامانه امکان شناسایی کارگران غیر بیمهای نیز مهیا میشود.
خدایی با اشاره به ماده ۲ و ۳قانون کار گفت: کارگر از لحاظ این قانون کسی است که به هر عنوان در مقابل دریافت حق السعی اعم از مزد، حقوق، سهم سود و سایر مزایا به درخواست کارفرما کار میکند .
نماینده کارگران در شورای عالی کار گفت: کارفرما شخصی است حقیقی یا حقوقی که کارگر به درخواست و به حساب او در مقابل دریافت حقالسعی کار میکند. مدیران و مسوولان و بطور عموم کلیه کسانی که عهدهدار اداره کارگاه هستند نماینده کارفرما محسوب میشوند و کارفرما مسوول کلیه تعهداتی است که نمایندگان مذکور در قبال کارگر به عهده میگیرند . در صورتی که نماینده کارفرما خارج از اختیارات خود تعهدی بنماید و کارفرما آن را نپذیرد در مقابل کارفرما ضامن است .