کارگاه آموزشی «شیوه های جایگزین حل و فصل اختلافات» روز سه شنبه ۱۲ آذر ۱۳۹۸ در سندیکای شرکتهای ساختمانی ایران برگزار شد. مدرس این کارگاه آموزشی دکتر محمدجواد کاظمی وکیل پایه یک دادگستری و مدرس دانشگاه تهران بود که سرفصلهای آموزشی را در قالب عناوینی همچون ترتیبات قراردادی، مدیریت ادعا ، مذاکره، سازش، کارشناسی و دادرسی خصوصی و داوری ارائه داد.
مهندس شعبان یوسفیان عضو هیات مدیره و رئیس کمیسیون فنی سندیکای شرکتهای ساختمانی ایران در آغاز این کارگاه ضمن خیرمقدم به حاضران عنوان کرد: اختلاف بین کارفرمایان و پیمانکاران از اول بوده، هنوز هست و تا آخر نیز خواهد بود، برخی از دلایل این اختلافها نیز نارسایی قوانین و مقررات، روشن نبودن قوانین و مقررات و در نهایت عدم اجرای صحیح آنها است. پیمانکاران با توجه به این که صبر و شکیبایی زیادی دارند در بیشتر موارد کوتاه میآیند، از حق و حقوق خود میگذرند و برای رسیدن به نتیجه مورد نظر خود که در راستای سازندگی کشور است با کارفرما همکاری میکنند. برخی کارفرمایان این ازخودگذشتگی را قدر میدانند اما برخی دیگر که اغلب تجربه و دانش کمتری دارند اجحاف بیشتری در حق پیمانکار روا میدارند.
وی با بیان این که عموما تعداد اختلافها در برابر تعداد پروژههایی که به نتیجه میرسند بسیار کم است، تصریح کرد: در پروژههایی که کار به اختلاف میرسد پیمانکاران راهی ندارند جز مراجعه به مراکز حقوقی و قضایی که بسیار زمانبر است. از همین رو سندیکا اقدام به برگزاری این کارگاه و کارگاه هایی نظیر آن نموده است تا با ارتقای آگاهی حقوقی اعضای خود حل اختلاف را از مسیرهایی غیر از مسیر قضایی تسریع و تسهیل کند.
دکتر کاظمی مدرس این کارگاه و تنظیم کننده و مذاکره کننده قراردادهای تجاری و بین المللی نیز در بخش آغازین سخنان خود با اشاره به این که روشهای جایگزین حل اختلاف یا ADR که از ادبیاتی غنی در دنیا برخوردار است به معنی حل اختلاف بیرون از مسیر دادگاه است و با دسته بندیهایی که برای آن صورت گرفته میتواند به طور ساختارمند در پیمانکاری مورد استفاده قرار گیرد اگرچه به دلیل فقدان زیرساخت های لازم و عدم آگاهی کارفرمایان، پیمانکاران و حقوقدانان مورد بی مهری قرار گرفته است.
وی با بیان این که بروز تعارض، اختلاف و دعوا در فرایند کار امری طبیعی است تصریح کرد: مدیریت اختلاف بسیار مهم است و اگر پیمانکاران عزیز اختلاف پیش آمده در فرایند کار را مدیریت کنند بهتر از آن است که پرونده وارد مسیر قضایی شود و دادگاه آخرین گزینه برای حل اختلاف است.
در این کارگاه ۶۵ فراگیر از ۳۳ شرکت عضو و ۹ مجموعه غیرعضو شرکت نمودند. پنجاه و دو درصد فراگیران دارای مدرک کارشناسی ارشد، ۴۵ درصد کارشناسی و ۳ درصد دکترای تخصصی داشته اند و ۴۲ درصد شرکت کنندگان برای اولین بار، حضور در کارگاه های آموزشی سندیکا را تجربه می نمودند.
این کارگاه آموزشی که نزدیک به ۴ ساعت طول کشید با ارائه سرفصلهای آموزشی توسط مدرس این دوره ادامه یافت و با برنامه پرسش و پاسخ به پایان رسید که گزارش جامعی از آن در ماهنامه پیام آبادگران منتشر خواهد شد.