چکیده
در محاسبه عدد شامخ بخش ساختمان، با توجه به اینکه پرسش اول بالاترین اثر را در معیار سنجش کل دارا بوده و بر اساس مطالعات صورت گرفته، رویکرد بکار رفته در محاسبه شاخص کل ساختمان برخی دیگر از کشورها نیز موید این مطلب است، لذا عدد شامخ کل برابر با عدد شامخ پرسش اول در نظر گرفته شده است.
نتایج ذیل با نظرسنجی از مدیران عامل و یا نمایندگان آنها در شرکتهای فعال ساختمانی منتخب در آبان ماه بدست آمده است. (جهت دریافت فایل گزارش کلیک نمایید)
عدد شامخ کل ۵۰.۷۸
نشاندهنده کاهش سرعت بهبود وضعیت ساختمان در آبان ماه نسبت به ماه قبل (۵۳.۱۳ (مهر) است. زیرا شاخص میزان فعالیتهای انجام شده نسبت به ماه گذشته اندکی کمتر شد.
شاخص سرعت انجام سفارشات در این ماه ۴۸.۴۴ نسبت به ماه قبل ۴۶.۸۸ اندکی افزایش داشت.
شاخص میزان بکارگیری نیروی انسانی و نیز میزان شاخص موجودی مواد اولیه در مقایسه با ماه قبل روند افزایشی را تجربه نمودند.
شاخص میزان سفارشات جدید با رقم ۳۷.۵ نسبت به ماه قبل کاهش نشان میدهد.
شاخص انتظارات تولید در ماه آینده ، امیدواری فعالان اقتصادی نسبت به ثبات نسبی ۵۰.۷۸ وضعیت بخش ساختمان در آذرماه را نشان میدهد.
تحلیل:
صنعت ساختمان بر اساس استاندارد بین المللی طبقه بندی کلیه فعالیتهای اقتصادی ISIC به سه گروه اصلی ساخت بنا، مهندسی عمران، فعالیتهای ساخت و ساز تخصصی ساختمان دسته بندی می شود. در تقسیم بندی دیگری، بخش ساختمان شامل دو بخش کلی مسکونی و غیرمسکونی (تجاری و عمرانی) است.
فعالان بخش ساختمان علیرغم تعطیلات گسترده در آذرماه بواسطه رعایت پروتکلهای مصوب ستاد ملی مبارزه با کرونا، ثبات نسبی ۵۰.۷۸ را در حوزه صنعت ساختمان پیش بینی کردند.
در بخش مسکونی روند کاهشی نرخ ارز و بدنبال آن رشد کمتر و یا حتی ثبات قیمت مواد اولیه و تجهیزات مورد نیاز در نیمه دوم ماه (آبان) و نیز کاهش معاملات سوداگرایانه، منجر به کاهش رشد قیمت مسکن نسبت به چندماه اخیر شد.
در بخشهای عمرانی تغییر خاصی در میزان پیشرفت فعالیتها نسبت به ماه گذشته گزارش نشده است.
با استناد به اظهارات فعالان ساختمانی، عدد شامخ ساختمان نسبت به ماه گذشته اندکی کاهش یافت.
شاخص میزان سفارشات جدید و میزان فعالیتهای تولید و یا ارائه خدمات ساختمانی در مقیاس ماهانه کمتر شد.
البته کاهش شاخص میزان فعالیتها نسبت به میزان سفارشات شیب کمتری داشت که از دلایل عمده آن انجام فعالیتهای معوقه از ماه های قبل بود.
کمبود عرضه بخشی از مواد اولیه بویژه در اقلام وارداتی نیز کاهش شاخص میزان فعالیتها نسبت به ماه گذشته بی تاثیر نبوده است.
در مقابل شاخص سرعت انجام و تحویل سفارشات افزایش یافت.
شاخصهای “میزان بکارگیری نیروی انسانی” و نیز “میزان خرید مواد اولیه” نیز در مقایسه با ماه قبل (مهر) روند افزایشی را تجربه نمودند.
با توجه به روند کاهشی قیمت مواد اولیه بویژه در نیمه دوم ماه، شاخص قیمت فروش کمتر شد.
بدلیل انتظار کاهش بیشتر قیمتها و تردید کارفرمایان نسبت به خرید و انجام سفارشات جدید، شاخص میزان فروش نسبت به ماه قبل کاهش یافت اما شاخص میزان مصرف حاملهای انرژی بیشتر شد.