دوره آموزشی آشنایی با احکام مالیاتی قانون بودجه سال ۱۴۰۳ برگزار شد
دوره آموزشی آشنایی با تکالیف مالیاتی پیمانکاران و احکام مالیاتی قانون بودجه سال ۱۴۰۳ روز سه شنبه ۸ خرداد ماه در سندیکای شرکتهای ساختمانی ایران برگزار شد. مدرسان این دوره آموزشی آقای احمد غفارزاده مشاور مالیاتی مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی و آقای سجاد حیدری عضو انجمن حسابداران خبره ایران بودند و در زمینه احکام مالیاتی مرتبط به حرفه پیمانکاری در قانون بودجه سال ۱۴۰۳، مقررات قانون ارزش افزوده، و آخرین تغییرات و تحولات سامانه مودیان توضیحات کاملی را ارائه دادند.
در آغاز این نشست محمد تکلی، کارشناس حقوقی سندیکا ضمن خیر مقدم به حاضران عنوان کرد: شرکتهای پیمانکاری در فضای کسب و کار خود با مسائل و چالشهایی روبرو هستند که یکی از آنها مربوط به حوزه مالیات است. قدم اول برای روبرو شدن با هر چالش و مسئلهای آشنایی با موضوعات مربوط به آن است که سندیکا تلاش دارد طی دورههای آموزشی، پیمانکاران را با قوانین و مسائل حوزههای مختلف و تغییرات مرتبط با این حرفه آشنا کند.
در ادامه این نشست آقای احمد غفارزاده، عضو اسبق هیات مستشاری امور مالیاتی و مشاور مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی ایران عنوان کرد: مسائل قانونی مربوط به مالیات علاوه بر این که در قوانین خاص مالیاتی آمدهاند، به صورتی پراکنده در سایر قوانین نیز مورد توجه قرار گرفتهاند از جمله در احکام مالیاتی بودجه سال ۱۴۰۳ که این احکام جزو قوانین دائمی نیستند و با توجه به شرایط هر سال تغییر مییابند.
وی با اشاره به تبصره ۷ ماده ۱۰۵ قانون مالیاتهای مستقیم، عنوان کرد: طبق این تبصره به ازای هر ۱۰ درصد افزایش درآمد ابرازی مشمول مالیات اشخاص موضوع این ماده، نسبت به درآمد ابرازی مشمول مالیات سال گذشته آنها، یک واحد درصد(و حداکثر تا پنج واحد درصد) از نرخهای مذکور کاسته میشود. شرط برخورداری از این تخفیف نیز تسویه بدهی مالیاتی سال قبل و ارائه اظهارنامه مالیاتی مربوط به سال جاری در مهلت اعلام شده از سوی سازمان امور مالیاتی است. در قانون بودجه امسال تا ۴۰ درصد مازاد درآمد مشمول این مزیت نگردیده چون سازمان تا ۴۰ درصد افزایش درآمد ابرازی را ناشی از شرایط تورمی میداند، اما بیشتر از این ۴۰ درصد، و به ازای هر ۱۰ درصد ۱ واحد درصد نرخ مالیاتی کاسته خواهد شد.
وی با اشاره به لزوم تسویه بدهی سالهای قبل برای برخورداری از مزیت تبصره ۶ این قانون عنوان کرد: بدهی یاد شده شامل مالیات قطعی و جریمه بدهیهای قطعی شده است. اگر مالیاتی تقسیط شود، و آخرین قسط آن قبل از انقضای مدت تسلیم اظهارنامه تسویه نشده باشد این مزیت از بین میرود. در صورت اگر قطعی نشدن مالیات نیز لازم است مالیات ابرازی که در اظهارنامه ذکر شده پرداخت گردد.
مشاور مالیاتی مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی در ادامه به مالیات حقوق پرداخت و عنوان کرد: در گذشته مزایای شغلی شامل مالیات نبود. البته به درستی هم مشخص نبود این مزایا شامل چه مواردی است. اما در حال حاضر تمام پرداختهای کارفرما به استثنای معافیتهای قانونی شامل مالیات بردرآمد حقوق است. باید دقت کرد که معافیتهای مالیاتی با کسورات قانونی تفاوت دارد، در کسورات قانونی هزینهای صورت میگیرد که از درآمد مشمول مالیات کسر میشود.
در ادامه با استناد به بند (ث )تبصره ۱۵ قانون بودجه سال ۱۴۰۳ در خصوص مجموع درآمد مالیات حقوق بگیران ، عنوان نمود در سالجاری پرداخت کنندگان حقوق مکلف هستند قبل از پرداخت حقوق، حقوق با جزئیات آن را در سامانه مالیاتی ثبت کنند تا میزان مالیات مشخص شود و پس از اعلام میزان مالیات کارفرما با کسر این مالیات نسبت به پرداخت حقوق اقدام نماید.
ایشان در ادامه افزود: طبق ماده ۱۳۸ مکرر قانون مالیاتهای مستقیم، اشخاص سرمایهگذاری که در قالب عقود مشارکتی برای واحدهای تولیدی سرمایه میآوردند، معادل حداقل سود مورد انتظار که امروزه ۲۳ درصد است از مالیات معاف بودند. با ابلاغ قانون تامین مالی تولید و زیر ساختها، قانون فوق به شرکتهای عمرانی بخش راه و ترابری که در انجام طرحهای زیربنایی و تولیدی مشارکت داشته باشند نیز تسری یافته است.
وی در زمینه ارزش افزوده نیز گفت: در مورد مالیات بر ارزش افزوده مصرف کالا و خدمات مدنظر قرار میگیرد. واگذاری کالا یا خدمات از طریق هر نوع معامله یا بیع نیز مشمول ارزش افزوده میشود. مواردی مانند جریمه، خسارت، تسعیر ارز، خرید و فروش ارز، اوراق بهادار، گواهی سپرده کالا، آورده غیرنقدی برای سرمایه گذاری، واگذاری حقوق از جمله حق امتیاز، و… مشمول مالیات بر ارزش افزوده نمیشود.
غفارزاده ادامه داد: در سال جاری مالیات بر ارزش افزوده با ۱ واحد افزایش به ۱۰ درصد رسیده است. از آنجایی که این قانون بر قراردادهای فیمابین اشخاص نیز حاکم است، در قراردادهای پیمانکاری نیز ۱۰ درصد مالیات بر ارزش افزوده باید از کارفرما دریافت شود. در گذشته پیمانکاران با مشکلاتی روبرو بودند از جمله اینکه تاریخ ارائه خدمت یا همان درصد پیشرفت کار ملاک دریافت مالیات قرار میگرفت، که در قانون جدید برای رفع این مشکل، تاریخ صدور صورتحساب به عنوان تاریخ تعلق مالیات در نظر گرفته شده است. مهلت پرداخت آن نیز یک ماه پس از پایان دوره است.
وی گفت: مالیات بر ارزش افزوده در صدور خادمات فنی و مهندسی نرخ صفر دارد. به این معنی که مالیات بر ارزش افزودهای که صادرکننده در زمان تهیه نهادههای اولیه پرداخت کرده است، قابل استرداد است. در قانون جدید صادرات و صدور خدمات از مناطق آزاد، مناطق ویژه و قلمرو گمرکی نیز مشمول نرخ صفر شده است.
وی در بخش دیگری از سخنان خود تصریح کرد: در قانون جدید چند حکم اصلاحی به نفع پیمانکاران صورت گرفته است، از جمله اینکه در تبصره ۴ این قانون امکان پرداخت مالیات با اوراق تسویه خزانه فراهم شده است.
آقای سجاد حیدری، عضو انجمن حسابداران خبره ایران و مدرس و مشاور مالیاتی نیز در این جلسه حاضر بود و توضیحاتی در زمینه آخرین تغییرات و تحولات سامانه مودیان ارائه داد. در پایان این دوره آموزشی نیز مدرسان این دوره سوالات مدیران مالی، و کارشناسان حسابداری شرکتهای عضو سندیکا را در زمینه امور مالیاتی پاسخ دادند.