همایش سرآمدان صنعت احداث و انرژی برگزار شد
همایش «سرآمدان صنعت احداث و انرژی» به همت شورای هماهنگی تشکل های مهندسی، صنفی و حرفه ای کشور عصر روز دوشنبه ۱۴ آبان ماه همزمان با بیستمین سالگرد تاسیس این شورا، و با حضور خانم دکترصادق وزیر راه و شهرسازی و دکتر پور محمدی رئیس سازمان برنامه و بودجه و با حضور تعداد کثیری از فعالان و پیشکسوتان جامعه صنعت احداث و انرژی کشور برگزار شد.
در بخش آغازین این همایش، دکترعلیرضا مقدس زاده اردبیلی، رئیس شورای هماهنگی تشکلهای مهندسی، صنفی و حرفه ای کشور، ضمن خیر مقدم به حاضران تاکید کرد: اقتصاد ایران با عدم قطعیت ها و ابهامات فراوانی مواجه است و تنها با همراهی و مشارکت بخش خصوصی و حمایت یک دولت پیشرو میتوان از این چالشها عبور کرد.
در ادامه همایش، دکتر ایرج گلابتونچی دبیر سندیکای شرکت های ساختمانی، دکتر حاجی کریم رئیس فدراسیون صنعت آب و مهندس مهرداد اشتری عضو جامعه مهندسان مشاور ضمن ارائهای مشترک به بیان چالش ها و فرصت های پیش روی صنعت احداث و انرژی پرداختند. در این ارائه، سوابق درخشان ایران در احداث ابنیه و درخشش مهندسان ایرانی در خدمات فنی و مهندسی از دوران باستان تا امروز، مرور و از دولتمردان بابت رجوع به چین برای ساخت ورزشگاه و انبوه سازی در کشور انتقاد شد. در بخش دیگری از این ارائه موضوع تعداد بالای فارغ التحصیلان رشته های مهندسی در کشور مورد اشاره قرار گرفت و ارائه دهندگان یادآور شدند تعداد بالای مهندسان کشور نتوانسته است ایران را در سطح کشورهایی همچون چین و ترکیه از نظر تولید ارزش افزوده خدمات فنی و مهندسی قرار دهد. در این ارائه برخی از مشکلات فعالان صنعت احداث و انرژی از جمله اجرا نشدن اصولی دقیق و درست مفاد مواد ۹ و ۱۵ و ۲۲ و ۲۴ قانون بهبود مستمر فضای کسب وکار، بالا بودن نرخ تامین مالی، جذاب نبودن عرصههای فعالیت صنعت احداث و انرژی برای سرمایه گذاران و … مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
در ادامه این همایش، خانم دکتر فرزانه صادق، وزیر راه و شهرسازی با اشاره به اینکه بیست سال است که شورای هماهنگی تشکلهای مهندسی، صنفی و حرفهای کشور کار خود را برای هم افزایی شروع کرده است، تصریح کرد: شورا در این دو دهه فراز و نشیب های زیادی داشته که با ۲۰ سال قبل از آن قابل مقایسه نیست، متوجه هستم چه ناملایماتی را، حتی از سوی وزارت راه و شهرسازی متحمل شدهاید. به عنوان وزیر راه و شهرسازی دست شما را می بوسم و قدردانی می کنم که در در این دوره تاب آوردید و همچنان کار انتخاب شده خود را ادامه دادهاید.
وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه ۲۳ سال است که در حوزه مسکن و شهرسازی فعالیت دارد، تاکید کرد: اگر قرار است که ایران در بحرانی ترین وضعیتی که الان با آن مواجه هستیم با منویات آقای پزشکیان، رییس جمهوری رو به جلو و سمت اعتلا و سرافرازی برود، باید به حرف شنوی ازبخش خصوصی توجه کند چرا که جز حرف شنوی از شما بخش خصوصی اتفاق ویژهای نخواهد افتاد.
وی با بیان اینکه نمی خواهم درباره منابع محدود حرف بزنم، گفت: امیدوارم که با تمام مشکلات موجود؛ دولت و بخش خصوصی، دست در دست یکدیگر رو به جلو گام برداشته و برای جوانان این سرزمین، امیدآفرین باشند و در عرصه بین الملل نشان دهند که ایران و ایرانی، جز صلح و آرامش نمیخواهد.
در ادامه وزیر راه و شهرسازی متن از پیش تهیه شدهای را در زمینه جایگاه شورای هماهنگی تشکلهای فنی، مهندسی و حرفهای کشور و نحوه تعامل و همراهی شورای هماهنگی با وزارت راه و شهرسازی قرائت کرد.
در ادامه این همایش رییس سازمان برنامه و بودجه از عقبگرد صدور خدمات فنی مهندسی خبر داد و گفت:۲۰سال قبل صدور خدمات فنی مهندسی ۴.۲ میلیارد دلار بود که امروز به حدود یک میلیارد دلار کاهش یافته است.
سیدحمید پورمحمدی با اشاره به اینکه بحث ساختمان، ساخت و مهندسی همواره موضوع تمدن ایرانی بوده و با اشاره به تاریخچه این امر، تصریح کرد: حدود ۶۰ هزار شخص حقیقی و حقوقی در حوزه صنعت احداث فعالیت می کنند، در سالهای اخیر و با تشکیل کمیتههای نهاد تعامل، بیش از ۹۰۰ ضابطه مهندسی و بیش از ۸۰۰ دستورالعمل و آیین نامه با همکاری بخش خصوصی و دولت تهیه و تدوین شده است.
وی با بیان اینکه همواره معتقد بوده پیمانکاران ایرانی، قوی ترین پیمانکاران هستند تاکید کرد: امیدوارم گفتوگو بخش خصوصی و دولت کمک کند تا بتوانیم به دوران اوج برگردیم.
وی با اشاره به ۲۰ سال قبل که به عنوان عضو هیات مدیره بانک توسعه اسلامی، از رییس وقت بانک توسعه اسلامی برای بازدید از تونل توحید دعوت کرده بود، ادامه داد: وی از ساخت این تونل توسط ایرانیها متعجب شده بود و باور نمیکرد این کار توسط مهندسان داخلی انجام شده است. میزان صدور خدمات فنی و مهندسی در آن سال ۴.۲ میلیارد دلار بود، پیش بینی کرده بودیم که صدور خدمات فنی مهندسی در یک افق ۵ ساله به ۱۸ میلیارد دلار برسد. این در حالی است که در صدور خدمات فنی مهندسی عقبگرد داشتهایم و این رقم به حدود یک میلیارد دلار کاهش یافته است.
رییس سازمان برنامه و بودجه اظهار کرد: دو موضوع در دستور کار سازمان برنامه است؛ یکی مشارکت عمومی و خصوصی برای حوزه احداث و دیگری هم صدور خدمات فنی و مهندسی است که امیدواریم با یک گفتوگو آن را به نتیجه خوبی برسانیم.
در ادامه این همایش از روسا و دبیران سابق شورای هماهنگی تشکلهای مهندسی، صنفی و حرفهای کشور، و مسئولان نظام فنی و اجرایی کشور که در طی ۲۰ سال گذشته در نهاد تعامل برای بهبود فضای کسب و کار این صنعت تلاش کردند، تقدیر شد.
همایش«سرآمدان صنعت احداث» با سخنرانی دکتر محمد فاصلی در زمینه کارکرد تشکلها و حل کردن معمای کنش جمعی به پایان رسید. وی با ارائه ۴ آموزه برای کار تشکلی توضیح داد که تشکلها چگونه میتوانند موثر باشند و شرایط بنگاههای اقتصادی خود را ارتقا دهند.
با توجه به اهمیت موضوعات و مباحث مطرح شده در این همایش، شرح کامل آن در ماهنامه پیام آبادگران منتشر خواهد شد.