انجمن شرکتهای راهسازی ایران در خصوص طرحهای نیمه تمام نامه ای را خطاب به جناب آقای مهندس امیرزاده ریاست محترم کمیسیون احداث خدمات فنی و مهندسی اتاق ایران در تاریخ ۵ مهرماه ارسال کرده است که جهت اطلاع شما عینا درج می گردد.
متن نامه:
جناب آقای مهندس امیرزاده
ریاست محترم کمیسیون احداث خدمات فنی مهندسی اتاق بازرگان، صنایع، معادن و کشاورزی ایران
موضوع: طرحهای نیمه تمام
با سلام و احترام
چندسالی است بحث طرحهای نیمه تمام که نمی دانیم در مورد چه اندازه کار صحبت می کنیم و حقیقتا از اصل موضوع و مقدار پراکندگی آن بی خبریم و زمانی از ۷۰۰ هزار میلیارد تومان کار و تقسیم آن بین پیمانکاران و اشتغالزایی آن صحبت می کنیم و زمانی جناب آقای مهندس شافعی در سازمان برنامه و بودجه به کنایه می گوید این کارها حداکثر ۱۲۰ هزار میلیارد تومان است و در همایش اخیر هم از طرف سازمان برنامه اعلام گردید: کارفرمایان محترم برای اینکه اقتدار خود را از دست ندهند، صورت پروژه های ناتمام را به ما نمی دهند و تا امروز از ۷۰.۰۰۰ پروژه نیمه تمام، تکلیف ۱۰۰ پروژه آن روشن شده است.
(احتمالا بهره برداری از پروژه های تمام شده و پروژه هایی با اصلاح قانون که شامل تبدیل بزرگراه ها به آزاد راه ها و بهره برداری از سایر پروژه ها ….) و صد افسوس که در همین جلسه جناب آقای دکتر عبدالعلی زاده وزیر محترم اسبق راه و شهرسازی اعلام می دارند: “ما به دنبال اقتدار دادن به بخش خصوصی و کمک به بازار سرمایه و .. هستیم و مقوله پروژه های نیمه تمام دری است که به دنیای توانمند سازی بخش خصوصی باز می شود.”
و اما من که چند سالی است شاهد حسن نیت های بر بادرفته خودمان که بر باد هم بنا نهاده ایم هستم و تاسف می خورم بر حسب وظیفه وجدانی خود باردیگر موارد زیر را به استحضار سروران ارجمند می رسانم:
- علی الاصول این پروژه ها از محل بودجه طرح های عمرانی کشور شروع شده و سازمان برنامه و بودجه به عنوان متولی سازندگی این پروژه ها بایستی صورت دقیق آنها و درصد کار انجام شده و سایر جزئیات امر را داشته باشد لذا بحث اینکه کارفرمایان تمایلی ندارند صورت آنها را در اختیار بگذارند، غیرمنطقی است.
- معاونت فنی سازمان برنامه و بودجه اعلام می کند حجم ریالی آنها حدود ۱۲۰ هزار میلیارد تومان است، پس به چه دلیل و به چه استنادی بخش خصوصی صحبت از ۷۰۰ هزار میلیارد تومان می کند و بر اساس این توهم به دنبال قانون سازی و تدوین آئین نامه های مربوطه بادورنمای واگذاری کار به پیمانکاران و افزایش سطح اشتغال در کشور می شویم.
حالا چه ۱۲۰ یا ۷۰۰ هزار میلیارد تومان، صورت ۱۰۰ پروژه ای را که به این طریق واگذار شده و نحوه واگذاری آن را سازمان محترم برنامه و بودجه اطلاع رسانی فرمایند!
تا موجبات جلب علاقمندی بخش خصوصی برای سرمایه گذاری در این وادی گردد. - این پروژه ها شامل چه مواردیست؟
یا مدرسه نیمه تمام است یا مجتمع تفریحی مثل سینما و استخر و ورزشگاه یا درمانگاه و بیمارستان ناتمام – آیا بخش خصوصی و پیمانکاران مورد نظر شما قادر و حاضرند بروند در ایلام یا بلوچستان یا بوشهر و … این پروژه ها را با سرمایه گذاری تکمیل و مورد بهره برداری قرار دهند؟
راه حل منطقی اتمام این پروژه ها این است که:
با توجه به مصوبه های محترم سه قوه و تشکر از کسانی که زخمت کشیده و این مصوبه را اخذ کرده اند پروژه هر استانی را به کمیسیونی متشکل از معاونت فنی استانداری- شهردار یا فرمایندار محل پروژه – رئیس سازمان برنامه و بودجه استان – ذیحساب مربوطه – نماینده مجلس شورای اسلامی محل کار و یکی دو نفر که مسئولین لازم بدانند واگذار کنید.اگر بیمارستانی ناتمام باشد به مشارکت پزشکان و سرمایه گذاران محلی-اگر مجتمع تفریحی باشد به سرمایه گذاری که از کمک ورزشکاران محل بهره مند می شود و اگر مدرسه ای باشد به سرمایه گذاری که با مشارکت فرهنگیان کار خواهد کرد واگذار می نمایند و همه چیز در محل خود پروژه انجام و این موضوع طرح های نیمه تمام فیصله می یابد. - خطا در قانون
کسانی که زیر پرچم واگذاری طرح های نیمه تمام سینه می زدند و کم کم متوجه شدند در این تابوت مرده ای نیست به فکر تغییر قانون افتادند و در سال ۹۶ و ۹۷ موضوع بهره برداری از پروژه هایی را که تمام شده یا طرحهای تکمیلی تبدیل بزرگراه ها به آزادراه ها را هم با کمک وکلای محترم مجلس شورای اسلامی به قانون گره زدند و قانون را به شکلی تغییر دادن که بهره برداری از پروژه ها هم جزو طرح های نیمه تمام محسوب دارند زیرا در بودجه سالانه طرح های نیمه تمام مصوب شده که در حدود ۱۲۰۰۰ میلیارد تومان از بودجه طرح های عمرانی کشور کم کنند و بر بودجه طرح های نیمه تمام افزایند در صورتیکه در آلمان هم که طریق واگذاری پس از جنگ ایده آل دنبال کنندگان طرح های نیمه تمام ماست، دولت آلمان پولی از خودش نگذاشت.
به عنوان یک مهندس متعهد جامعه فنی مهندسی کشور بر این روال افسوس میخورم، زیرا هدف چنین شده که قسمتی از بودجه های عمرانی کشور را هم در این راه هپل هپو کنند و پروژه های نیمه تمام هم به همین صورت خواهند ماند و تاسف آنجا افزون می شود که از بودجه عمرانی کشور کم می کنیم تا بتوانیم کلاهی از این نمد برای بخش خصوصی دست و پا کنیم که در انتها این رقم کسر شده از بودجه عمرانی و کارهای مورد نظر آن از طرح های نیمه تمام نصیب از ما بهتران در شرکتهای وابسته به نهادهای نظامی و خصولتی ها می شود که دقیقا عمل بر خلاف شعارها و موجب بیکاری بیشتر پیمانکاران بخش خصوصی طرح های عمرانی کشور شده، دانسته یا ندانسته آخرین ضربه را برای نابودی این حرفه وارد می کنیم.
بله آخرالامر همه طرح های عمرانی کشور بر زمین خواهد ماند و میزان کسر شده از بودجه عمرانی را که به این مقوله اختصاص می دهند نیز صرف کارهای جدید یا بهره برداری از پروژه های تمام شده می نمایند و اما موضوع آخر که باعث تاسف است، صحبت جناب آقای دکتر عبدالعلی زاده بود که فرمودند:
پروژه های نیمه تمام، دری است به دنیای توانمند شدن و سعادت و ترقی بخش خصوصی کشور و بازار سرمایه و مشارکت اجتماعی دولت و مردم در انجام پروژه ها.
یاد داستانی از پدر مرحومم افتادم که بایستی در اینجا ذکر کنم:
مردی شتری داشت که عمری در خدمت او در بیابانهای بی آب و علف و صحراهای سوزان یاور او در کارش بود. روزی مرد به بستر بیماری افتاد و چون مرگ خود را نزدیک دید از دوستان و آشنایان طلب بخشش نمود. شب هنگام که تنها ماند شتر را فراخواند دستی به سرش کشید و از او هم حلالیت طلبید.
شتر اظهار داشت، من تو را از همه موارد در زندگی بخشیده ام به جز یک مورد. مرد پرسید آن مورد چه بوده است؟
شتر گفت: روزی الاغی خریده بودی و در مسیری طولانی به مسافرت رفتیم و تو افسار من را به پالان آن الاغ بستی و من در تمام راه، دنبال آن حرکت می کردم.
آقایان محترم: توانمند شدن بخش خصوصی را به طرح های نیمه تمام گره نزنید!!
با امید به توفیق الهی
علی آزاد / دبیر