صما- به اعتقاد رئیس هیات مدیره سندیکای شرکتهای ساختمانی ایران اگر حاکمیت به دنبال حمایت از تشکلها بهعنوان یکنهاد اقتصادی است باید ازنظر قانونی و مالی فضای بیشتری به تشکلها بدهد. به گفته بهمن دادمان رییس سندیکای شرکتهای ساختمانی این سندیکا با حمایت و پرداختهای بهموقع میتواند در توسعه و پیشبرد کشور فعالتر عمل کند.به گزارش «صما»عصر روز یکشنبه (۹۷/۳/۱ ) مهندس بهمن دادمان رییس سندیکای شرکتهای ساختمانی ایران با حضور در ساختمان «صما» به بیان چالشهای این جامعه پرداخت.لطفاً در خصوص انجمن شرکتهای ساختمانی ایران مطالبی بفرمایید؟
تشکلی که امروز به نام سندیکای شرکتهای ساختمانی ایران شناخته میشود با بیش از پنجاه سال قدمت کهنسالترین تشکل صنفی کشور است. اگر ثبت رسمی این تشکل را بانام سندیکای شرکتهای ساختمانی تولد اسمی آن بدانیم نامه شماره ۲۷۸۵۱ ثبت کل اسناد و املاک تاریخ ۱۱/۱۲/۱۳۲۶ را نشان میدهد و اگر واقعیت تشکیل عملی آن را بپذیریم باید سالیانی به عقب برگردیم که هنوز قانون کار در ایران وجود نداشت. بههرحال سندیکای شرکتهای ساختمانی که در سال ۱۳۲۶ یعنی بیش از ۷۰ سال قبل بهطور رسمی ثبت گردید، در طول ۷۰ سال حتی یک روز هم از فعالیت بازنایستاده است. این تشکل مانند هر سازمان صنفی و اجتماعی دیگر فراز و نشیبهایی داشته ولی هیچگاه در حمایت از آبادانی و سازندگی کوتاهی نکرده است. اگرچه امروز بعضی از بنیانگذاران اولیه و بسیاری از سازندگان سالهای گذشته روی در نقاب تیره خاک کشیدهاند ولی ساختمانهای گوناگون، پلها، راههای آهن و شوسه که در آن روزگاران بدون داشتن ابزار و وسایل مکانیکی و فقط باهمت و کوشش شبانهروزی مهندسان و کارگران ایرانی ساختهشدهاند هر یک همچون بنای یادبودی برای این عزیزان در جایجای میهن، خودنمایی میکنند.
به هر صورت این سندیکا پیش از انقلاب جز تشکلهای بسیار معدود مهندسی بوده و جایگاه مشخصی را در صنف و حرفه سازندگی کشور ایفا میکرده و بعد از انقلاب نیز به کمک همکاران نقش مؤثری در توسعه زیرساختهای کشور داشته است.
این سندیکا جز تشکلهای اثرگذار تعامل مناسبی با سازمان برنامه بودجه بهعنوان متولی نظام فنی و اجرایی کشور داشته و اثرگذاری مناسبی در اتاق بازرگانی دارد.
در خصوص اهداف این سندیکا مطالبی بفرمایید؟
انجمن شرکتهای ساختمانی، بهعنوان یکی از قدیمیترین تشکلهای صنفی کارفرمایی کشور به دنبال ارتقای مهندسی کشور و سازندگی از دو منظر تسهیل محیط کسبوکار در فضای بیرونی و توسعه ماندگاری شرکتهای عضو در فضای داخلی است.
این انجمن به دنبال تنظیم محیط برای ایجاد رقابت حداکثری سالم و شفافیت کامل برای رقابت در حیطه شرکتهای عضوش در مناقصات و احداث زیرساخت و درعینحال در موضوع مربوط به قانونگذاری و اجرای آن در کسبوکار است.
با توجه به رکود صنعت ساختمان وضعیت شرکتهای عضو در سندیکای ساختمانی را چگونه ارزیابی میکنید؟
در طی ده سال گذشته رکود رد بازار ساختوساز کلید خورده و علیرغم یک جهش شکلی قبل از آن به لحاظ تعدد پروژههای تعریفشده ساختوساز بهعنوان پیشران اقتصادی وارد بحران رکود شد در این میان در ایجاد این رکود تحریمها نیز بیتأثیر نبوده است.
همواره نحوه ارائه خدمات شرکتهای فنی و مهندسی از لحظه تعریف پروژه و تأمین اعتبار توسط دستگاههای اجرایی کلید میخورد اما در دوران رکود به دلیل عدم تأمین اعتبار و بودجه از طرف دولت و دستگاههای اجرایی تمام فعالیتهای شرکتهای ساختمان با چالش روبرو شد.
در حال حاضر اعضای این سندیکا مانند پیمانکاران دیگر کشور با موضوعاتی به نام عدم تعریف پروژه و عدم تأمین منابع برای پروژههای در دست احداث مواجه هستند.
بههرحال هماکنون شغل و اقتصاد بخش اعظمی از اعضای این سندیکا بهشدت کوچکشده است. بههرحال روزگار خوشی نیست وضعیت موجود باعث شده این ظرفیتهای خیلی مؤثر اقتصاد ملی به سمت اضمحلال پیش برود.
با توجه به نوسانات ارز آینده شرکتهای ساختمانی ایران را چگونه میبینید؟
به هر صورت آنچه در اقتصاد ما نقش بیبدیلی پیداکرده مباحث مربوط به ارز است زمانی که جامعه در رونق و پرپولی به سر میبرد و هرچقدر که نقدینگیها به سمت تولید مسکن و زیرساخت پیش میرود وضعیت شرکتهای ساختمانی نیز فعالتر و پربار میشود. به هر صورت ارز ما به ازای دارد و این ما به ازای باعث جذب سرمایههای خرد به سمت خود شده و باعث تغییر و تحول در بازار مسکن و ساختوساز میشود. امیدواریم این نوسانات به ثبات نسبی برسد و نقدینگی وارد عرصه ساختوساز شود؛ زیرا در تحلیل کلان تنها مکان نهایی و باثبات بخش عمران است و این بخش بهتنهایی میتواند به ازای فعالیت اقتصادی اثری مهم در رفاه ملت و ارتقای و توسعه کشور داشته باشد.
آیا در طی سالهای اخیر صدور خدمات مهندسی موفقی داشتهایم؟
در طی سالهای اخیر تلاشهای متعددی برای صدور انجامشده در ابتدای دهه ۷۰ این موضوع کلید خورد و در طی بیست سال گذشته اتفاقهای خوبی در این زمینه شکلگرفته و تاکنون بیش از ۵ میلیارد دلار شده است. ما با صراحت میتوانیم اعلام کنیم شرکتهای ایرانی به لحاظ مدیریت، کیفیت و تجربه لازم کوچکترین کم و کسری نیست به سایر رقبا ندارند؛ و دلیل عدم حضور پررنگ شرکتهای ایرانی ناشی از تنشهای سیاسی و پشتیبانیهای بانکی است. اگر این مثال حل شود ایران رقیبت قدرتمندی برای صدور خدمات مهندسی به کشورهای منطقه است.
در حال حاضر ما توانستهایم صدور خدمات خوبی به افریقا، امریکای لاتین، مناطق حوزه خلیجفارس و کشورهای پیرامون داشته باشیم.
با توجه به نوسانات ارز هماکنون بهترین زمان برای صدور خدمات مهندسی است زیرا در زمان رشد قیمت ارز نسبت به ریال بازار صادرات میتواند نقدینگی بسیار برای کشور وارد کند.
خروج آمریکا از برجام تأثیر منفی بر صدور خدمات مهندسی دارد؟
در ابتدا باید دید خروج امریکا از برجام به چه شکلی خواهد بود و آیا اروپا، چین و روسیه به مواضع خود در قبال ایران پابند خواهند ماند.
اما ازآنجاییکه صدور خدمات مهندسی مبتنی بر روابط بینبانکی است در صورت اجرای تحریمهای بانکی این حوزه صدمات زیادی خواهد دید؛ اما امیدواریم اتفاقات مطلوبی برای ایران در برابر تحریمها ایجاد شود.
ارتباط سندیکا با نظاممهندسی به چه نحوی است؟
ازآنجاییکه شرکتهای عضو سندیکا کلان هستند ارتباط تنگاتنگی بین نظاممهندسی ندارند؛ و کارهای روزمره اعضا بههیچعنوان ارتباطی با سازمان نظاممهندسی نیست؛ اما همواره در جلساتی با سازمان نظاممهندسی داشتهایم و این سازمان از هماندیشی اعضا سندیکا بهعنوان صاحبان تخصص بهره میبرند.
سخن آخر؟
اعضای سندیکای شرکتهای ساختمانی جزی از دلسوزان کشور بوده و همواره برای توسعه و پیشرفت کشور تلاش کردهاند. این اعضا در پروژههای سازندگی و در بدترین شرایط کاری برای سربلندی مهین فعالیتهای صنعتی خوبی انجام دادهاند. حال دولت با پرداخت بهموقع و تداوم کار میتواند اثرگذاری مثبتی درروند کاری این اعضا داشته باشد.