به اطلاع می رساند کمیته ملی سدهای بزرگ ایران با همکاری شرکت مدیریت منابع آب ایران ، وزارت نیرو و شرکت ارسا نسبت به برگزاری کارگاه تخصصی چالشهای افت کیفیت مخازن سدها از جهت شوری و آلودگی و راهکارهای مهندسی و مدیریتی رفع آنها اقدام می نماید.
تاریخ برگزاری: ۲۳ آبان ۹۷
مکان برگزاری: تهران، خیابان فلسطین شمالی، پلاک ۵۱۷، شرکت مدیریت منابع آب ایران ساعت ۸ الی ۱۴
مهمترین و متداول ترین پدیده هایی که در دریاچه های مخازن سدها موجبات افت کیفیت آب و بویژه منابع آب شرب را بوجود می ورند، ورود آبهای شور و آلوده به مخازن سدها بوده که ابتدا باعث لایه بندی حرارتی و تغذیه گرایی و سپس افت کیفیت دریاچه سدها را به دنبال خواهد داشت. لازم به ذکر است که در سالهای اخیر، عواملی چون رهاسازی فاضلاب شهرها به داخل رودخانه ها، تغییر اقلیم، افزایش دمای متوسط سالیانه، کاهش بارش و به دنبال آن کاهش آورد رودهانه ها، افزایش چاه های غیرمجاز خصوصا در مجاورت رودهانه ها و عوامل دیگری از این قبیل همگی باعث گردیده اند که ابتدا میزان آورد سالیانه و کیفیت آب رودخانه ها بطور محسوسی کاهش یافته و در نهایت مخازن سدهای منتهی به این رودخانه ها دچار افت کیفیت گردند. در این رابطه مسلما مدیریت کیفیت مخزن سدها مستلزم انجام برنامه های پایش و ارزیابی کیفیت آب و بهره برداری بهینه از روشهای سخت افزاری و نرم افزاری مدیریت کیفیت آب در سطح “حوضه های آبریز” و مخازن سدها میباشد.
به طور کلی روشهای علاج بخشی مورد استفاده در مدیریت حوضه آبریز بر کنترل آلاینده های نقطه ای و غیرنقطه ای استوار است که از آن جمله می توان به تولید پاک و کاهش پسابهای آلاینده خروجی از صنایع ، اماکن مسکونی و اراضی کشاورزی، مدیریت پسماند کنترل فرسایش و رسوب و … اشاره نمود. اصولا کنترل آلاینده و جلوگیری از انتشار آنها در حوضه ارزانتر و موثرتر از راهکارهای مدیریت کیفیت در مخزن سدها می باشد.
روشهای مدیریت کیفیت آب مخازن مشتمل بر استفاده از “روشهای فیزیکی و مکانیکی”، “روشهای بیولوژیک”، “روشهای شیمیایی” می باشد. در روشهای فیزیکی و مکانیکی با ایجاد تغییرات در نحوه آبگیری سدها، هوادهی و … میتوان اثرات نامطلوب افت کیفیت مخازن را کاهش داد که البته در شرایط کنونی در مدیریت کیفیت آب سدها استفاده از روشهای شیمیایی و بیولوژیک به دلیل آقار ثانویه توصیه نمی شود.
در این کارگاه تخصصی ضمن بررسی راهکارهای مدیریتی و مهندسی در جهت بهبود کیفیت آب مخازن، سعی بر آن است که با معرفی تعداد متنابهی از سدهای مخزنی کشور که هم اینک با افت کیفیت روبرو هستند، تصویر واضحی از چگونگی روند اقدامات انجام شده بیان گردد، البته راهکارهای عملی مقابله با شوری و مدیریت مخزن در سد گتوند بطور مفصل در این کارگاه بحث خواهد شد.
موضوعات مورد بحث در کارگاه:
- مدیریت حوضه آبریز به لحاظ کیفی و کمی
- مدیریت مخزن در جهت تامین آب مناسب برای پایین دست سدها
- بروز مشکل آلودگی و شوری بعد از آبگیری سدها
- آلودگی مخازن سدها و ارتباط آن با گردشگری
علاقمندان جهت کسب اطلاعات بیشتر و ثبتنام در این رویداد با دبیرخانه این کمیته به شماره ۲۲۲۲۵۷۵۶ ارتباط برقرار نمایند.