کنفرانس خبری با موضوع نکوداشت هفتادمین سال تاسیس سندیکای شرکتهای ساختمانی ایران، روز سه شنبه ۲ بهمن در این سندیکا برگزار شد. در این کنفرانس خبری، جمعی از اعضای هیات مدیره دوره بیست و سوم سندیکا به اهمیت صنعت احداث در گذر از شرایط دشوار اقتصادی کنونی پرداختند و هدف اصلی نکوداشت را تقدیر از بزرگان سازندگی کشور و پاسداشت مهندسی درست عنوان کردند. این نشست بصورت زنده در بستر نرم افزار اینستاگرام (صفحه اختصاصی سندیکا) نیز پوشش خبری برای اعضای محترم صورت گرفت.
دکتر ایرج گلابتونچی دبیر سندیکای شرکتهای ساختمانی در آغاز این نشست با ابراز امیدواری از این که جایگاه سندیکا به عنوان قدیمی ترین تشکل مهندسی کشور در هفتادمین سال تاسیس آن به جامعه شناسانده شود، هدف نکوداشت را پرداختن به ویژگی های سندیکا و کمک به بهبود شرایط فعالیت جامعه مهندسی کشور عنوان کرد.
پیمانکاران متولیان توسعه هستند
مهندس منوچهر ملکیانی فرد که در ادوار مختلف ریاست سندیکا را بر عهده داشته نیز عنوان کرد: ما بزرگداشت هفتادسالگی سندیکا را که قدیمی ترین تشکل فنی و مهندسی کشور است و در ساخت و ساز کشور نقشی تراز اول دارد برگزار خواهیم کرد. اصولا سازندگی کار دشواری است و یک مدیر سازنده نیز زندگی سختی دارد. ساختن یعنی غلبه بر سختی های طبیعت که به افزایش مدنیت و رفاه اجتماعی منتهی میشود. ساختن از قداست بالایی برخوردار است وآنچه باعث دوام این فعالیت ها می شود عشق است، لذا وطن پرست ترین افراد را می توان در بین سازندگان دید.
وی با بیان این که کسانی که پایه گذار سندیکا بودند و ساخت و ساز را سامان داده اند شایسته تقدیر هستند، به تاریخچه تاسیس سندیکا پرداخت و عنوان کرد: بعد از این که کشور جنگ جهانی را پشت سر گذاشت، و در زمان پهلوی دوم، دو برنامه ۷ ساله و سه برنامه ۵ ساله توسعه با نام برنامه های عمرانی وجود داشت که نشان می دهد قرار است کسانی که این برنامه ها را اجرا می کنند کلیددار توسعه پایدار کشور باشند. اولین برنامه توسط یک شورای عالی تهیه شد و مخالفان زیادی داشت، در حالی که با بالا رفتن ابعاد ساخت و ساز داشتن یک برنامه اهمیت دارد. اجرای این برنامه از سال ۱۳۲۷ تا سال ۱۳۳۴ بود، یک سازمان برنامه موقت نیز در خرداد ۱۳۲۷ برای عملیاتی کردن این برنامه ایجاد شد که بعد از یک سال به مجلس ثابت شد وجود سازمان برنامه دائمی لازم است. پیشکسوتان سندیکا می دانستند برنامه باید توسط متخصصان اجرا شود و این سندیکا را همزمان با سازمان برنامه و حتی یک سال و نیم زودتر از آن ثبت کردند.
ملکیانی فرد افزود: در طی ۳۰ سال گذشته هیچ گاه ندیدم موضوعی بر خلاف منافع ملی در سندیکا مورد توجه قرار گیرد و همواره منافع ملی محور بوده است چرا که پیشینیان ما سندیکا را به وجود نیاورده اند که بیشترین پول لازم را بگیرند، بلکه آن را به وجود آوردند که ساخت و ساز را به نظم درآورند، رقابت را سالم و قیمت تمام شده را شفاف کنند، چیزی که امروز در کشور ما گم شده است. ادعا می کنند اینقدر از دولت طلب دارند یعنی انتظار دارند کلید مملکت را به خاطر اجرای چند طرح عمرانی در اختیار آنها قرار دهند.
عضو هیات مدیره سندیکا با اشاره به زلزله خیز بودن ایران و پایداری ساختمان های مهندسی ساز در برابر آن راز ماندگاری طرحها را کیفیت حداکثری، زمان کم و قیمت شفاف و مناسب عنوان کرد و افزود: کشورهایی که به توسعه پایدار رسیده اند از طریق تشکل های خود به آن رسیده اند، ما می خواهیم این فرهنگ رونق یابد. هدف ما از برگزاری نکوداشت تقدیر و بزرگداشت از کسانی است که درست کار کرده اند، و این امر بهترین توصیه را برای دیگران به همراه دارد. آنچه برای ما اهمیت دارد اتحاد و اتفاق بین بخش پیمانکاری کشور است که عملا متولیان توسعه و لوکوموتیو اشتغال هستند.
وی در پایان عنوان کرد: ما باز به دولت میگوییم درست است که شما دولت هستید اما ما را هدف قرار گرفته اند چون ما سربازان خط مقدم توسعه هستیم، و بقای شما در گرو بقای ماست. برای گذر از این شرایط دشوار باید دور هم جمع شویم. نباید دولت پشت درهای بسته برای سازنده هفتاد ساله تصمیم بگیرد بلکه باید رو در رو با آنها به بررسی مشکلات و رفع آن بپردازد. بزرگترین راه رفع مشکلات نیز همت و اراده و اتحاد مردم و دولت است چنان که حافظ فرمود: حسنت به اتفاق ملاحت جهان گرفت/ آری به اتحاد جهان میتوان گرفت.
بخش خصوصی سربازان خط مقدم توسعه هستند و بقای دولت در گرو بقای این بخش قرار دارد.
ضامن اجرای آنچه در مسکن مهر انجام شد نیستیم
وی در پاسخ به سوال خبرنگار فارس درباره چگونگی نقش ساماندهی سندیکا در ساخت و ساز عنوان کرد: ما همواره بعد از انعقاد قرارداد و ارائه نقشه وارد گود می شویم، یعنی ساماندهی ما در اجرا معنا مییابد و متاسفانه ضامن اجرای آنچه در مسکن مهر انجام شد نیستیم چرا که شرکتهای عضو سندیکا در آن مقوله نقشی نداشتند. ضمن این که ساختمان یکی از رشته های مرتبط به این سندیکا است. کار سندیکا تنها ساختمان سازی نیست، راهسازی، بندرسازی، تونل، راه و کلیه پروژه های مهندسی عمران در حوزه پیمانکاری توسط اعضای این سندیکا به وجود آمده است. اگر در بخش مسکن مشکلات زیادی داریم برای این است که بخش مسکن در دست مهندسان نیست و آنجا پول حاکم است.
سندیکا طرف مشورت دولت در حوزه مهندسی است
دکتر گلابتونچی نیز در پاسخ به سوال خبرگزاری فارس عنوان کرد: درباره ضرورت تشکیل سندیکا، در دوران بعد از جنگ جهانی دوم که نیاز به ساخت و ساز بود سندیکاها به وجود می آمدند تا شرکت هایی که کار مهندسی می کردند سامان دهند. موسسان سندیکا در آن دوره کسانی بودند که در دولت آن زمان نقش مهمی داشتند. امروز این وظیفه را دولتی ها انجام می دهند تا بخش خصوصی؛ البته بخش خصوصی طی این سالها بر اساس قوانینی مترقی همچون قانون بهبود فضای کسب و کار طرف مشورت دولت ها بوده اند، یکی از طرف های مشورت دولت نیز در حوزه مهندسی سندیکای شرکتهای ساختمانی ایران بوده است.
وی افزود: درباره نابسامانی بازار مسکن نیز تنها افرادی که در سازمان مدیریت و برنامه ریزی تعیین صلاحیت می شوند یا افرادی که در نظام مهندسی تایید می شوند دخیل نیستند، افراد دیگری هم در این بازار دخیل هستند که بعضی وقتها تاثیر آنها بسیار زیاد است.
وی درباره قیمت تمام شده که خبرنگار خبرگزاری فارس درباره آن سوال کرد نیز عنوان کرد: وزیر محترم راه و شهرسازی درباره قیمت تمام شده صحبت کردند و در مورد آن با سندیکا مشورتی نشده نیز لازم به ذکر است گرفتاری پیش آمده در مسکن مهر هم از همین مورد بود. یعنی قیمتی را گذاشتند و بر اساس آن پیمانکاران را در یک فضایی قرار دادند که مجبور شدند کار کنند. گفتند متری ۳۰۰ هزار تومان باید ساختمان ساخته شود که از لحاظ مالی اجرای بسیاری از استانداردها را غیرممکن میکرد.
وی در پاسخ به سوال دیگری عنوان کرد یکی از محورهای نکوداشت تقدیر از بزرگان بخش خصوصی در حوزه احداث و سازندگی کشور است، یعنی تقدیر از کسانی که در ماندگاری مهندسی درست در کشور نقش داشته اند.
اتحاد رمز غلبه بر تحریمها
در پاسخ به سوال دیگری درباره تعامل سندیکا با دولت، مهندس محمد عطاردیان عضو شورای عالی سندیکا خاطرنشان کرد: گفتگوی دولت و بخش خصوصی انجام می شود، برخی سازمان ها در عملکرد خود به نظرات بخش خصوصی توجه می کند اما عموما دولتی ها پیشنهادهای ما را گوش می کنند و کار خود را انجام می دهند در حالی که با اتحاد و اتفاق می توان از گرفتاری های مملکت بیرون آمد.
وی افزود: اگر در برابر شرایط تحریم اتحاد بین مردم و دولت به وجود نیاید ما از تحریم ها ضربه می خوریم اما با اتحاد ما می توانیم بر تحریم ها غلبه کنیم. ما برای غر زدن به دولت اینجا نیستیم بلکه برای کمک به دولت اینجا هستیم اما متاسفانه دولت به این مسئله بی توجه است. ما خواهان اتحاد بین مردم، دولت و بخش خصوصی هستیم.
لزوم شفافیت قیمت های تمام شده
مهندس عطاردیان در پاسخ به سوال دیگری در زمینه اهمیت شفاف سازی نیز گفت: برخی سازمانهای دولتی که طرحهای عمرانی را انجام می دهند با یک قیمتی قرارداد می بندند اما معلوم نیست آخر سر با چه قیمتی کار تمام می شود، که این امر مسئله مهمی در تمام شدن طرحها به قیمت مناسب است. در حالی که وقتی بخش خصوصی می خواهد کار کند تمام قیمت ها مورد به مورد مشخص است، و قیمت تمام شده کار کاملا معلوم است. ما خواهان چنین سیستمی هستیم، سیستمی که از آغاز در سندیکا بر اساس منافع ملی ساماندهی شده است.
شفافیت در پیمانکاری، آزادی بیان در مطبوعات
مهندس بیژن سعیدآبادی نائب رئیس هیات مدیره سندیکا عنوان کرد: یکی از مهمترین عوامل توسعه آزادی بیان است که مطبوعات هم در راستای آن تلاش می کنند. در حوزه کار ما نیز این امر حاکم است و وقتی ما در زمینه شفافیت صحبت می کنیم دقیقا همان مسیری را طی می کنیم که شما در حوزه رسانه طی می کنید.
بررسی وضعیت صدور خدمات فنی و مهندسی در نکوداشت سندیکا
دکتر ایرج گلابتونچی دبیر سندیکا درباره دستاوردهای سندیکا نیز عنوان کرد: ما در نکوداشت تصویری از وضعیت پیمانکاری کشو در گذشته و دورنمایی از وضعیت پیمانکاری در آینده ارائه خواهیم داد. وضعیت صدور خدمات فنی و مهندسی کشور و توان مهندسان کشور در این زمینه از دیگر محورهای مورد بحث در نکوداشت سندیکا است. ترویج اخلاق مهندسی و امکان رقابت بهتر و سالمتر که از نیازهای کنونی جامعه مهندسی کشور است نیز مورد بحث قرار خواهد گرفت. در حوزه حضور شرکتهای پیمانکاری در کشورهای مختلف دنیا آمار دقیقی در این نکوداشت ارائه خواهد شد. شرکت های مهندسی عضو سندیکا پیش قراولان اصلی حوزه صدور خدمات مهندسی هستند، و ظرفیت های مهندسی زیادی برای حضور آنها در کشورهای مختلف وجود دارد که در نکوداشت به این مسائل خواهیم پرداخت.
۷۰ درصد شرکتهای حاضر در صدور خدمات فنی و مهندسی عضو سندیکا هستند.
وی در پاسخ به سوال خبرنگار خبرگزاری ایرنا در زمینه میزان حضور شرکت های سندیکا در کشورهای دیگر، عنوان کرد: تقریبا ۷۰ درصد از شرکت هایی که در کشورهای همسایه کار صدور خدمات فنی و مهندسی انجام میدهند عضو سندیکا هستند. ۹۰ درصد شرکتهایی که در عراق کار خدمات فنی و مهندسی انجام می دهند عضو سندیکا هستند. ۷۰۰ شرکت عضو سندیکا هستند که منابع انسانی آنها بر اساس پروژه ها متغیر است.
قصد ما برگرداندن جامعه به سمت رعایت اخلاق مهندسی
در بخش دیگری از این نشست خبرنگار روزنامه کسب و کار در زمینه مجموعه مطالبات پیمانکاران از دولت سوال کرد که مهندس ملکیانی فرد با اشاره به این که آمار دقیقی در این مورد وجود ندارد، و حاشیه ای بودن این مطلب با توجه موضوع این کنفرانس خبری عنوان کرد: قصد ما برگرداندن جامعه به سمت رعایت اخلاق مهندسی و استانداردهای لازم در امر ساخت و ساز است. امروز جامعه فنی و مهندسی کشور در مرحله خود اتکایی کامل است، در زمانی نه چندان دور سد توسط خارجی ها ساخته می شد. اگر دولتمردان به سابقه این صنف توجه می کردند شرایط بهتری در کشور حاکم بود، امروز هم اگر به این مسئله توجه شود به راحتی می توان از شرایط دشوار اقتصادی عبور کرد.
تاثیر تحریم بر متولیان ساخت زیربناهای کشور
در این کنفرانس خبری سوال دیگری مورد تاثیر تحریم ها در فعالیت شرکت های پیمانکاری شد که مهندس ملکیانی فرد عنوان کرد: رونق اقتصادی منجر به رونق در صنعت احداث می شود، طرح ها بیشتر می شوند و اشتغال ایجاد می شود اما وقتی دولت مشکل اقتصادی پیدا می کند اولین کسانی که ضربه می خورند متولیان ساخت زیربناهای کشور و پیمانکاران هستند.
ما جشن نگرفته ایم
دکتر علیرضا مقدسزاده اردبیلی عضو دیگر هیات مدیره سندیکا نیز عنوان کرد: با شرایطی که تحریم ها بر ما تحمیل کرده ما جشن نگرفته ایم، بلکه نکوداشت نهادی را گرفته ایم که هفتاد سال استقامت و تلاش برای آبادانی کشور در کارنامه آن است. ما ۴ اصل اخلاقی و شعار مصوب عدالت، کرامت، شجاعت و سلامت در سندیکا داریم. ما قصد داریم همه دوستان بخش خصوصی و دولتی را در نکوداشت دعوت کنیم تا ببینیم چه چیزهایی را برای برون رفت از شرایط کنونی انجام می دهیم و چه کارهای دیگری را برای مرتفع کردن این شرایط می توانیم انجام دهیم. در شرایطی که اغلب شرکت های عضو سندیکا شرایط دشواری را سپری می کنند معنا و مفهومی برای جشن گرفتن وجود ندارد.
ارتباط سندیکا با سایر تشکلها
در ادامه این نشست سوالی در زمینه رقابت سندیکا با سایر تشکل ها شد که مهندس سعیدآبادی پاسخ داد: ما با هیچ تشکل صنفی که در حوزه ساخت و ساز فعال است رقابت نداریم و در شرایط فعلی قصد سندیکا این است که کلیه تشکل های صنعت احداث را برای مشارکت دعوت کند، ما رقابت را در شرایط کنونی برای کشور بسیار مخرب میدانیم.
وی با اشاره به نکوداشت سندیکا عنوان کرد: علاوه بر تقدیر از بزرگان صنعت احداث، یافتن راه حلی برای گذر از شرایط بحران از اهداف نکوداشت است تا زمینه توسعه کشور در جهت منافع ملی فراهم شود. رسانه ها نیز باید با محور قرار دادن منافع ملی به این نکوداشت و راه های عملی توسعه کشور و موانع پیش روی آن بپردازند.
هزینه تمام شده ساخت و ساز
سوال دیگری در زمینه هزینه تمام شده ساخت و ساز توسط شرکت های سندیکا و انبوهسازان مطرح شد که مهندس ملکیانی فرد عنوان کرد: ممکن است در انبوه سازی هزینه ها نسبت به هزینه سایرین کمتر باشد منتهی پروژه به پروژه و محل به محل مسئله فرق دارد. در حال حاضر به خاطر عدم ثبات در بازر به قدری وضعیت مصالح نامساعد است که برآورد هزینه کار دشواری است، بستگی به آغاز و اتمام کار دارد.
نظر سندیکا درباره تنزیل اوراق
در بخش دیگری از این خبرنگار خبرگزاری مهر درباره نرخ تنزیل اوراق به ویژه در بازار سرمایه سوال کرد که دکتر ایرج گلابتونچی با اشاره به کم شدن بودجه عمرانی و تاثیر آن در کم شدن کارهای عمرانی عنوان کرد: پیمانکاران برآورد خود را بر اساس یک سود مشخص ۱۰-۱۵ درصدی اعلام می کردند. امروزه به جای پرداخت نقدی پرداخت از طریق اوراق انجام می گیرد و این اوراق با تنزیل تقریبی ۲۵ درصد فروخته می شود،هزینه تنزیل به پیمانکاران پرداخت نمی شود، اداره مالیات هم هزینه تنزیل را قبول نمی کند. این امر باعث ضعیف شدن شرکت های پیمانکاری شده است.
مهندس سعیدآبادی نیز با اشاره به اینکه امروزه عمدتا اوراق ۴ ساله به پیمانکاران داده می شود عنوان کرد: اوراق ۴ ساله با نرخ ۴۳ ، -۴۴ درصد در بازار تنزیل می شود، اداره مالیات هزینه تنزیل را تا کنون نپذیرفته و پیمانکار باید مالیات هزینه ای که برای تنزیل را کرده را نیز پرداخت کند که هزینه تنزیل یا ریزش پول را به ۵۲، ۵۸ درصد میرساند که به معنی اضمحلال بنگاه هایی است که در صنعت احداث هستند.
لیست کامل پروژههای نیمه تمام در اختیار تشکلها قرار نگرفته است
در پاسخ به سوال خبرنگار خبرگزاری صما نیز درباره واگذاری پروژه های نیمه تمام به بخش خصوصی مهندس سعیدآبادی عنوان کرد میزان این طرح ها را ۷۰-۸۰ هزار طرح استانی و ملی اعلام می کنند، سندیکا و سایر تشکلها در زمینه واگذاری این طرحها با دولت صحبت کرده اند، تبصره ۱۹ قانون بودجه نیز به این بخش می پردازد اما در طول این مدت علارغم همه تلاشی که این تشکل و تشکل های همگن کرده اند لیست کاملی از این پروژه های نیمه تمام به دست نیاورده ایم. در همین تبصره ۱۹ به دستگاه های دولتی و اجرایی اجازه داده شده ۱۰ درصد از اعتبارات عمرانی را صرف طرح های جدید نمایند اما ما می گوییم وقتی بودجه طرح های عمرانی تکافوی جایی را نمی کند و اجازه می دهید ۱۰ درصد از آن استفاده شود به معنی این است که دوباره چیزهایی به طرح های نیمه تمام اضافه خواهد شد.
ساخت ۹۰ درصد راهها توسط بخش خصوصی
مهندس محمد عطاردیان در پاسخ به سوال صما در زمینه پروژه های راه سازی عنوان کرد: اگر کارهایی که این سندیکا و اعضای آن انجام داده از سطح کشور حذف کنیم، کشور بیابانی برهوت خواهد شد. در قسمت راه سازی حجم کارهایی که بخش خصوصی ساخته در برابر راه هایی که شرکت های نیمه دولتی ساخته شده بالای ۹۰ درصد است.
ما قصد انجام کار فرهنگی داریم
مهندس ملکیانی فرد در پایان این نشست با بیان این که ما قصد انجام یک کار فرهنگی داریم، تصریح کرد: دشمن به طور مستقیم متولیان اشتغال یعنی پیمانکاران را هدف قرار داده است، و تمام بحث ما با دولت این است که با هم بنشینیم و مشکلات را حل کنیم. بسیاری از مشکلات با گفتگو و گرد هم آمدن قابل حل است. کار فرهنگی ما ارج نهادن به کسانی است که کار تشکل گرایی ( NGO ایی) کرده اند. استدعا دارم مطبوعات در این کار فرهنگی به ما کمک کنند.
کیفیت مناسب کار بخش خصوصی
مهندس سالار علیاری عضو دیگر هیات مدیره سندیکا نیز عنوان کرد: گذشتگان سندیکا تلاش زیادی برای تشکیل و ماندگاری سندیکا کشیده اند، بزرگداشت هفتادسالگی سندیکا زمینه ای برای ارائه گزارش تلاش این بزرگان و استفاده از تجربه آنها در گذر از شرایط دشوار کنونی است. در ۱۰ سال اخیر برخی شرکت های خصولتی به وجود آمده اند و در زمینه کارهای عمرانی ورود پیدا کرده اند، اما زلزله های اخیر کیفیت مناسب کارهایی که توسط مهندسان متعهد بخش خصوصی انجام شده را نشان می دهد.
لازم به یادآوری است نکوداشت هفتادمین سال تاسیس سندیکای شرکت های ساختمانی ایران با حضور مقامات و مسئولین دولت، مجلس، بخش خصوصی و شرکت های عضو در روز ۹ بهمن در تالار بین المللی قلم در مجموعه کتابخانه ملی ایران و از ساعت ۱۶ الی ۲۲ برگزار خواهد شد.