مصوبه هیات وزیران با موضوع “آیین نامه مستندنگاری و ثبت تصویری طرحها و پروژه های کشور”
شماره: ۲۸۴۴۷ /ت۵۵۱۳۴ هـ
تاریخ ابلاغ: ۱۷ خرداد ۱۴۰۰
تاریخ تصویب: ۵ اردیبهشت ۱۴۰۰
دریافت فایل
تصویبنامه مصوب جلسه مورخ ۱۴۰۰/۰۳/۰۵ هیات وزیران درخصوص “آیین نامه مستند نگاری و ثبت تصویری طرحها و پروژه های کشور” طی نامه شماره ۲۸۴۴۷ مورخ ۱۴۰۰/۰۳/۱۷ توسط معاون اول رییس جمهور ابلاغ شد.
وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی – وزارت اطلاعات
وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح
سازمان برنامه و بودجه کشور- سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران
هیئت وزیران در جلسه ۵/۲/۱۴۰۰ به پیشنهاد شماره ۳۰۴۴۶۸ مورخ ۲۳/۱۱/۱۳۹۶ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و به استناد اصل یکصد و سی و هشتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، آییننامه مستندنگاری و ثبت تصویری طرحها و پروژههای کشور را به شرح زیر تصویب کرد:
آیین نامه مستندنگاری و ثبت تصویری طرحها و پروژههای کشور
ماده ۱- در این آییننامه اصطلاحات زیر در معانی مشروح مربوط به کار میروند:
۱- طرح: طرحهای تملک داراییهای سرمایهای ملی و استانی مطابق بند (۱۰) ماده (۱) قانون برنامه و بودجه کشور – مصوب۱۳۵۱- که حداقل بیست و پنج درصد (۲۵%) منابع مالی و اعتبارات آن از محل بودجه سالانه کل کشور تأمین میگردد و دارای یک یا چند ویژگی زیر است:
الف- طرحهایی که اعتبار کل آن حداقل یکصد برابر سقف حد نصاب معاملات متوسط باشد.
ب- طرحهای دانشبنیان که به تشخیص دستگاه اجرایی برای اولین بار در کشور اجرا میشوند.
پ- طرحهایی که در اجرای آن به تشخیص دستگاه اجرایی از فناوری(تکنولوژی)های نوین استفاده گردد.
ت- طرحهایی که به تشخیص دستگاه اجرایی موجب خودکفایی کشور در تولید یک محصول راهبردی (استراتژیک) شود.
۲- فیلم مستند: نوعی از سینما که فیلمساز مستند در آن با ارجاع به امر واقع، برداشت خلاقانه خود را به زبان سینما و تصویر از منابع و مدارک واقعی و موثق ارایه میکند.
۳- مستندنگاری و ثبت تصویری : نوعی از فیلم مستند که نحوه اجرای طرح را از مرحله ایده و طراحی تا اجرا با ثبت و ضبط دقیق مراحل کار بر اساس جدول زمانبندی به زبان تصویری بیان میکند. این نوع از مستند بیانگر توجیهات اجرای طرح/پروژه، چگونگی رعایت ضوابط فنی و ایمنی، ملاحظات زیست محیطی، حقوقی و مسئولیتهای اطراف پیمان بوده و جنبه تبلیغاتی ندارد، به طوری که امکان تطبیق طرح/پروژه با مفاد طرحهای توجیهی و مطالعاتی مانند مزیت نسبی و رقابتی و روند اجرای پروژه از ابتدا تا مرحله نهایی را به زبان فیلم و تصویر، ثبت و نشان میدهد. فیلم مستند دارای ضمیمه پژوهشی شامل متن، عکس و راهبرد (استراتژی) تولید میباشد.
۴- سازمان: سازمان امور سینمایی و سمعی بصری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی.
۵- مستندسازان: کارگردانان و تهیهکنندگان فیلم مستند (اعم از حقیقی و حقوقی) دارای شماره نظام سینمایی که فهرست آنها از طریق سامانه اطلاعرسانی سازمان منتشر میگردد.
تبصره- صلاحیت مستندسازان فاقد شماره نظام سینمایی باید به تایید سازمان برسد.
۶- دستگاه اجرایی: کلیه وزارتخانهها، مؤسسات دولتی، شرکتهای دولتی، مؤسسات یا نهادهای عمومی غیردولتی و کلیه دستگاههایی که شمول قانون بر آنها مستلزم ذکر و یا تصریح نام است.
ماده ۲- کلیه دستگاههای اجرایی، مکلف به مستندنگاری و ثبت تصویری کلیه مراحل اجرایی طرح با رعایت قوانین مربوط به محرمانگی و طبقهبندی اسناد میباشند.
تبصره ۱- به ازای هر طرح (اعم از طرح یک پروژهای و یا طرح چندپروژهای)، یک قرارداد مستندنگاری به تشخیص و نظارت دستگاه اجرایی و در چهارچوب مقررات منعقد میگردد.
تبصره ۲- طرحهایی که در زمان ابلاغ این آییننامه به تشخیص مقامات مجاز دستگاه اجرایی، بیش از هفتاد و پنج درصد (۷۵%) عملیات آن خاتمهیافته و یا در مرحله واگذاری به اشخاص غیرمشمول باشند، از شمول این تصویبنامه مستثنی است.
تبصره ۳- مستندنگاری طرحهای دارای ملاحظات امنیتی، با هماهنگی و تأیید وزارت اطلاعات و طرحهای دارای ملاحظات دفاعی با هماهنگی و تأیید وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح صورت میگیرد.
ماده ۳- تمام هزینههای مستندنگاری و ثبت تصویری، از محل منابع مصوب مربوط به هر طرح قابل پرداخت است.
ماده ۴- سازمان مکلف است ظرف یک ماه ضمن راهاندازی پایگاه اطلاعرسانی، فهرست مستندسازان دارای شماره نظام سینمایی را منتشر نموده و بهروزرسانی نماید، به نحوی که فهرست و مشخصات مستندسازان و تعداد قراردادهای همزمان برای عموم اشخاص قابل رویت باشد.
ماده ۵- سقف مجاز تعداد قراردادهای همزمان موضوع این آییننامه برای تهیهکننده مستند حقیقی و یا حقوقی به ترتیب (۳) و (۵) و برای کارگردانان فیلم مستند حداکثر (۲) قرارداد میباشد.
تبصره ۱- مستندسازان طرح مکلفند همزمان با انعقاد قرارداد، طرح نامه مستندنگاری و ثبت تصویری را به تصویب دستگاه اجرایی ذیربط برسانند.
تبصره ۲- نحوه ارجاع کار به مستندسازان و نظارت بر آن، برابر با قانون برگزاری مناقصات و سایر قوانین و مقررات مربوط با دستگاه اجرایی میباشد.
تبصره ۳- تعداد و تاریخ شروع و اتمام قراردادهای تهیهکنندگان مستند حقیقی و یا حقوقی و کارگردانان فیلم مستند در پایگاه اطلاعرسانی موضوع ماده (۴) این آییننامه منتشر و بهروزرسانی میشود.
ماده ۶- دستگاههای اجرایی باید ترتیباتی اتخاذ نمایند تا نحوه همکاری طرفین پیمان با مستندساز در جهت تسهیل مستندسازی در قراردادهای منعقده پیشبینی و درج گردد.
تبصره- مستندساز حق دخالت یا ایجاد وقفه در عملیات اجرایی طرح را ندارد.
ماده ۷- در صورت فسخ یا اقاله و یا انجام نشدن موضوع قرارداد در موعد مقرر، دستگاه اجرایی مکلف است کلیه فیلمهای تهیهشده را از مستندساز تحویل گیرد.
ماده ۸- سازمان موظف است استانداردهای مستندسازی در انعقاد قرارداد مرتبط و روشهای انجام آن را در اختیار دستگاه اجرایی قرار دهد و در سامانه مربوط به این موضوع نشر دهد.
ماده ۹- دستگاه اجرایی موظف است یک نسخه نهایی از فیلم مستند طرح را به فیلمخانه ملی ایران، سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران و سازمان برنامه و بودجه کشور تحویل نماید.
ماده ۱۰- پس از اعلام خاتمه تولید فیلم مستند از سوی دستگاه اجرایی، سازمان برابر مقررات نسبت به صدور پروانه مالکیت فیلم مستند به نام دستگاه اجرایی اقدام مینماید.
ماده ۱۱- مستندسازان میتوانند فیلم مستند طرح را با موافقت دستگاه اجرایی ذیربط و یا پیشبینی در قرارداد مربوط در رویدادهای فرهنگی و هنری و یا برای پخش و عرضه در سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران و سایر مراکز عرضه و رسانههای مجازی ارایه نمایند.
ماده۱۲- نظارت بر اجرای این آییننامه بر عهده وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی میباشد.
اسحاق جهانگیری
معاون اول رییس جمهور