در کارگاه آموزشی آشنایی با سامانه مودیان مالیاتی بررسی شد:
ارتباط قانون مالیات بر ارزش افزوده با سامانه مودیان
کارگاه آموزشی « کارگاه آموزشی آشنایی با سامانه مودیان مالیاتی» روز چهارشنبه ۷ تیرماه در سندیکای شرکتهای ساختمانی برگزار شد. در این نشست احمد غفارزاده، مشاور مرکز پژوه های مجلس به تبیین «قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان» و ارتباط قانون مالیات بر ارزش افزوده با سامانه مودیان پرداخت. سجاد حیدری، بازرس انجمن صنفی حسابداران استان تهران نیز آموزش های لازم را در زمینه نحوه تکمیل عضویت و ثبت نام در سامانه مودیان مالیاتی ارائه داد.
در آغاز این کارگاه آموزشی که هدف از آن آشنایی با سامانه مودیان مالیاتی، و ارتباط قانون مالیات بر ارزش افزوده با سامانه مودیان بود، دکتر ایرج گلابتونچی دبیر سندیکای شرکتهای ساختمانی ایران ضمن خیرمقدم به حاضران عنوان کرد: سندیکای شرکتهای ساختمانی ایران بر اساس چالش های موجود در صنعت احداث و مسائل مبتلا به شرکت های عضو اقدام به برگزاری کارگاه های آموزشی می کند. یکی از چالش هایی که شرکت های پیمانکاری با آن روبرو هستند در حوزه مالیات بر ارزش افزوده و مالیات است.
وی افزود: یکی از بحث های مورد توجه شرکت ها در قانون جدید مالیات بر ارزش افزوده که در سال ۱۴۰۰ ابلاغ شده و از آغاز سال ۱۴۰۲ لازم الاجرا شده است، نحوه ارسال صورت حساب الکترونیکی در سامانه مودیان مالیاتی است. این بحث و سایر مباحث موجود در صنعت احداث باعث می شود شرکت ها به سندیکا مراجعه کنند و سوالاتی را مطرح نمایند. در راستای پاسخ به این سوالات است که کارگاه های آموزشی برگزار می شود. سایر دوره های آموزشی نیز بر اساس سطح اطلاعات ما از نیاز شرکت ها و بازخورد آن ها تدوین و برنامه ریزی خواهد شد که شامل دوره هایی در زمینه بیمه بازرگانی، مسئولیت مدنی، تشخیص صلاحیت، امور فنی و قراردادی و … است.
دبیر سندیکا افزود: کار پیمانکاری یکی از سخت ترین کارهای موجود در کشور است چرا که با وجود شرایط حاکم بر فضای کسب و کار، حفظ شرکت های پیمانکاری و ماندگاری آن ها در چرخه اشتغال دشوارتر از قبل شده است. سندیکا به این سختی ها واقف است و به صورت مداوم پیگیر بررسی و چاره اندیشی برای این مسائل است. در همین راستا لازم است شرکت های فنی و مهندسی صدای واحدی داشته باشند و این صدای واحد را از مجرای مشترکی منتقل کنند، وگرنه فعالیت در صنعت احداث روز به روز دشوارتر خواهد شد.
وی در پایان تصریح کرد: حفظ شرکت های پیمانکاری به عنوان یک وظیفه ملی مطرح است. سندیکا نیز به عنوان قدیمی ترین تشکل فنی و مهندسی کشور، تمام تلاش خود را برای حفظ و ارتقای سازمان های فنی و مهندسی به کار خواهد برد. البته این تلاش زمانی نتیجه خواهد داد که شرکت ها با انتقال نقطه نظرات خود تشکل خود را یاری دهند.
در ادامه این نشست احمد غفارزاده مشاور مرکز پژوه های مجلس در امور مالیاتی، به تبیین «قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان» پرداخت. وی عنوان کرد: طرح این قانون، تغییر مهمی در نظام مالیاتی خواهد بود. آسیب شناسی نظام مالیاتی در دهه ۷۰ نشان از پایین بودن نسبت مالیاتی، افزایش شکاف مالیاتی و نحوه وصول آن داشت. با وجود پایین بودن نسبت مالیاتی در ایران نسبت به سایر کشورها، مواردی مانند شکاف مالیاتی و ناعادلانه بودن آن به نارضایتی ها دامن زده بود. بنابراین مقرر شد اصلاحاتی در نظام مالیاتی در دو بعد سیاست گذاری و مدیریتی صورت بگیرد. اصلاحات لازم در حوزه سیاست گذاری شامل وضع مالیات بر ارزش افزوده، وضع مالیات بر خانه های خالی، و مالیات بر عایدی بود که هدف آن سوق دادن سرمایهها از سرمایه گذاری غیر مولد به سمت سرمایه گذاری مولد بود.
وی با تاکید بر این نکته که مالیات بر عایدی مشمول سازندگان و پیمانکاران نخواهد بود، عنوان کرد: سایر اصلاحات لازم در نظام مالیاتی مربوط به بعد مدیریتی و اجرای قوانین بود. بنابراین در این بخش نیز مقرر شد سیستم مالیاتی با کسب اطلاعات فعالان اقتصادی ارتقا یابد تا مالیات ها عادلانه تر شوند.
عضو اسبق هیات مستشاری امور مالیاتی مرکز عالی دادخواهی مالیاتی افزود: در نهایت مودیان مالیاتی، بانک ها و سایر گلوگاه های اقتصادی مکلف شدند اطلاعات مربوط به خرید و فروش را ثبت کنند. البته این اطلاعات عموما به شکل داده های خام بودند و تعیین مالیات بر اساس آن ها مسائلی را دامن زد. در نهایت سعی شد برای پردازش داده ها تدبیری اندیشیده شود.
وی با بیان اینکه هدف سامانه مودیان مالیاتی گردآوری داده ها و پردازش آن ها است، عنوان کرد: یکی از خروجی های این سامانه تعیین مالیات بر ارزش افزوده است. با تکمیل سامانه نیز مودیان دیگر وظیفه ارائه اظهارنامه را نخواهند داشت. خروجی دیگر سامانه تعیین مالیات بر عایدی سرمایه است که کم و کیف و نحوه اجرایی شدن آن در حال بررسی است. خروجی دیگر این سامانه مربوط به مالیات عملکرد خواهد بود که بخشی از آن در قالب اظهارنامه های پیش فرض اجرایی شده است.
وی گفت: وظیفه مودیان مالیاتی در این سامانه، صدور و ارسال صورت حسابی است که دارای شناسه کالا و خدمت باشد. علاوه بر این لازم است در قبال صورت حسابهایی که به نام آنها در کارپوشه ارسال می شود واکنش لازم را نشان دهند.
وی در بخشی از سخنان خود با اشاره به این نکته که سامانه مودیان مالیاتی سیستمی است که با آزمون و خطا کامل خواهد شد، عنوان کرد: این یک پروژه بزرگ ملی است که اجرای کامل آن زمانبر خواهد بود. به نوعی این یک دوره گذار است که هنوز بسیاری از شرکتها نتوانسته اند خود را با آن وفق دهند اما پیشنهاد ما این است که همه شرکت ها قدم اول را برای انجام تکالیف خود در این سامانه بردارند.
غفارزاده تصریح کرد: قانون جدید مالیات بر ارزش افزوده که از سال ۱۴۰۰ اجرایی شده است در موارد متعددی با قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان که در سال ۱۳۹۸ تصویب گردیده لینک شده است. برای همین اجرای کامل قانون مالیات بر ارزش افزوده با تکامل سیستم مودیان مالیاتی ممکن خواهد شد.
وی در بخش های دیگری از این کارگاه آموزشی، توضیحاتی در زمینه مواد قانونی موجود در قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مالیاتی، تکالیف مالیاتی مربوط به این قانون، و جرایم و مشوق های موجود در این سامانه ارائه داد که مشروح آن در ماهنامه پیام آبادگران (ارگان سندیکای شرکتهای ساختمانی ایران) منتشر خواهد شد.
در بخش دیگری از این کارگاه آموزشی سجاد حیدری، بازرس انجمن صنفی حسابداران استان تهران و مدرس سامانه مودیان در زمینه تکمیل عضویت و ثبت نام در سامانه مودیان توضیحاتی ارائه داد و آموزش لازم را در زمینه صدور صورتحساب الکترونیک ارائه داد. وی مراحل ۷ گانه لازم برای پیاده کردن سامانه مودیان مالیاتی را شامل ساخت امضای الکترونیک، ثبت نام در سامانه Gica، تکمیل عضویت در کارپوشه سامانه، انتخاب روش ارسال، تعیین شناسه کالا و خدمات، دسته بندی مشتریان، و صدور صورت حساب الکترونیک دانست.
در بخش پایانی این کارگاه آموزشی، برنامه پرسش و پاسخ برگزار شد. همچنین گواهی شرکت در دوره آموزشی نیز به حاضران اعطا گردید.