پس از آنکه بسیاری از تشکلهای صنفی بزرگ صنعت احداث نسبت به نامه نگاری و ارائه پیشنهادات و درخواست ها جهت حل مشکلات بوجود آمده در حوزه صنعت احداث با ورود بیماری کرونا و بحران شیوع این بیماری اقدام کردند و پاسخهای دقیق و مشخصی از سوی نهادهای ذیربط ارائه نشد، به ناچار از ۱۶ فروردین ماه بدون حل شدن مشکلات موجود به ناچار فعالیت کارگاه های عمرانی آغاز گردید. به جهت تسریع در امور پیگیری طرح پیشنهادات و درخواستهای صنعت احداث و بر اساس هماهنگی انجام شده توسط جناب آقای مهندس دادمان ریاست هیات مدیره سندیکای شرکتهای ساختمانی ایران، روز یکشنبه ۱۷ فروردین ۱۳۹۹ از ساعت ۱۱:۳۰ الی ۱۲:۴۵ دقیقه جلسه ای در محل دفتر ریاست محترم سازمان برنامه و بودجه جناب آقای دکتر نوبخت با حضور نمایندگان تشکلهای بزرگ صنعت احداث برگزار گردید.
اعضای حاضر در این جلسه حضرات آقایان مهندسان:
- انصاری (شورای هماهنگی تشکلهای مهندسی)
- حضرتی (انجمن شرکتهای پیمانکاری و مهندسی نفت، گاز و پتروشیمی)
- سعید آبادی (فدراسیون صنعت آب)
- چوبدار (انجمن شرکتهای راهسازی)
- امینی (جامعه مهندسان مشاور ایران)
- چمن آرا (اتاق بازرگانی)
- دکتر قانع فر (نظام فنی و اجرایی)
- دکتر گلابتونچی (سندیکای شرکتهای ساختمانی ایران)
دراین جلسه ابتدا نمایندگان صنفی نسبت به طرح مشکلات، موضوعات و چالشهای پیش آمده و پیش روی صنعت احداث و طرح های عمرانی در شرایط بحران کرونا سخنانی را مطرح نمودند که اهم آنها به شرح ارائه گردیده است. سپس جناب آقای دکتر نوبخت ریاست محترم سازمان برنامه و بودجه نیز به طرح نظرات و پیشنهادات خویش در این خصوص پرداختند.
موارد مطروحه از سوی نمایندگان تشکلها
در شرایط فعلی و با توجه به ماهیت فعالیت شرکتهای حوزه صنعت احداث کشور و در راستای سیاستهای دولت برای عبور از شرایط بیماری کرونا، باید در خصوص تعطیلی کامل یا ادامه فعالیت کاری این شرکتها بصورت دقیق تصمیم گیری و تعیین تکلیف شود تا از اجرای سلیقه ای و برخوردهای مختلف توسط کارفرمایان طرحها و پروژه ها اجتناب شود.
توصیه ما این است فعلا فعالیت های اجرایی کارگاه ها و به تبع آن شرکتها تا عادی شدن شرایط کاملا متوقف گردد سپس یا رصد شرایط و با هماهنگی دولت (سازمان برنامه و بودجه) و با مساعد شدن شرایط مجدد کارگاه ها و شرکتها مشغول به کار گردند در این شرایط پیشنهاد مشخص تعطیلی کارگاه ها و شرکتها و پذیرش آثار آن از سوی دولت است.
صنعت ساخت و ساز یک فعالیت شاخص تولیدی است و اساسا در بحرانها به ویژه پس از عبور از بحرانها اینصنعت به عنوان یک بخش تولیدی اقتصادی زودبازده عمل می کند و می تواند باعث تسریع در رشد اقتصادی و اشتغال زایی پایدار و مطمئن شود. در این حوزه بیش از دو میلیون نفر بصورت مستقیم مشغول کار هستند و به این ترتیب بالغ بر ۸ میلیون نفر از جمعیت کشور متاثر از فعالیتهای شرکتهای حوزه مهندسی و پیمانکاری صنعت احداث کشور در دامنه شرکتها و فعالیتهای تولیدی وارد و آنها را مشمول استفاده از مزایا و تسهیلات تولیدکنندگان نمیدانند.
در ادامه به رفتار دوگانه کارفرمایان و برخی مقامات دولتی در شروع بکار یا عدم شروع بکار کارگاه ها و طرح های اجرایی در روزهای اخیر اشاره شد. در این خصوص بصورت انتقادی اشاره به نامه مدیر آب و برق خوزستان، دستور وزارت راه و شهرسازی به انجمن راهسازی، نامه منتصب به ریاست محترم دفتر ریاست جمهوری اشاره شد و آنها را مقایر با سیاستهای اعلام دولت و اطلاعیه های ستاد کرونا در ادامه اشاره شد که تصمیم قاطع و واحدی در این خصوص می باید ابلاغ شود.
از حوزه و منظر اشتغال باید به شرایط فعالی شرکتهای مشاور و پیمانکار احداث توجه شود این برای اینکه این شرکتها در حوزه اشتغال زایی ماندگار باشند باید دفاتر این شرکتها پابرجا و زنده بماند در این خصوص باید با اولویت بحثهای تحویل لیست بیمه بدون دریافت وجه، تمدید و بخشش های مالیاتی، تمدید ضمانتنامه و تسهیلات بانکی می باید مورد توجه و ابلاغ گردد. بطور مشخص باید این معافیتهای برای شرکتهای صنعت احداث نیز جاری شود.
همچنین انتقاد و گله مندی بدین شرح که چرا در بخشنامه ها و مصوبات دولت در این شرایط به طور مشخص نام شرکتهای مشاور، پیمانکار صنعت احداث در کنار دیگر صنوف ذکر نمی گردد عنوان شد. چرا باید تقریبا نام تمام اصناف باشد ولی همواره ما بحث کنیم که مثلا منظور از خدمات یا تولید ما هم هستیم و به ما هم اشاره دارد.وقتی همه صنوف ذکر می شود چه دلیلی دارد که نام ما بصورت مشخص کر نمی شود. برای نمونه نیز به بخشنامه اخیرالابلاغ بیمه اشاره شد!
درخصوص ظرفیت شرکتهای حوزه صنعت احداث بسیار بیشتر از حجمی است که فعال بکار گرفته شد و این شرکتها قادرند در صورتی که شرایط مساعد گردد و بتوانند ساختار خود را در وضعیت فعلی حفظ کنند قطعا با مساعدت دولت پس از رفع این بحران جدی عالم گیر با افزودن بر توان کاری و شیفتهای کاری می توانند عقب افتادگیهای اجباری حادث شده راجبران نمایند.
به این منظور باید بتوانند سازمانهای خودرا در یان شرایط سخت زنده نگه دارند.این شرکتها از اسفندماه تا پایان شرایط حاد کرونایی باید حقوق و مخارج شرکتها و طرح های خود را بدهند و بحثهای مالی مربوطه را کنترل کنند.درشرایطی که کارنمی کنند و این کارنکردن اجباری بر آنها حدوث یافته و بدون حمایت دولت نمی توانند درپایان این بحران زنده باشند!
ایا بدون دریافت بسته های حمایتی ازسوی آنها مانند دیگر اصناف می توان ماند و عقب افتادگیها را جبران نمود و در سال جهش تولید نقش داشته باشند؟
این قشر (فعالین صنعت احداث) نیز جدا نیاز به مایت دولت به ویژه سازمان برنامه و بودجه دارنددر صورتی که حمایت شده مشمول این بسته های حمایتی شوند قطعا زنده و فعال خواهند ماندو گرنه نه تبعات اجتماعی سختی در انتظار آنهاست.
در کارگاه ها با وجود افراد مختلف و مشاغل مختلف مانند کارگری از جمله آرماتوربندی و قابل بندی و … باید مساله گسترش بیماری مورد توجه ویژه قرار گیرد.
در حوزه کارگاه ها بحثهای مختلفی در جریان است از جمله استفاده از ظرفیتهای قراردادی مانند تعلیق و تعدیل خاص و موارد دیگر. مثلا بحث تعلیق اساسا به درد مشاوران نمیخورد یادر حوزه پیمانکاری نیز بسیاری تفسیر پذیر است لذاباید مواردی در این فسمت اندیشیده شودکه بصورت دستورالعمل های خاص و کاملا مشخص به کارفرمایان، مشاوران و پیمانکاران ابلاغ شود تا همه بصورت هماهنگ آن را اجراو به آن عمل کنند. بدین ترتیب از بحثهای سلیقه ای و برداشتهای مختلف اجتناب خواهد شد.
حتی بایددر این خصوص از ظرفیتهای موجود در قراردادها فراتر رفت لذا پیشنهاد مشخص در این خصوص تشکیل کارگروهی متشکل از نمایندگان تشکلها و سازمان برنامه و بودجه برای اتخاذ تدابیر و راهکارهای موثر در حوزه جبران این اثار و این موارد است.
مسیر حل مشکلات ما کهبه آن اعتقاد کامل داریم از سازمان برنامه و بودجه است و اگرچه ما در -حوزه های تخصصی خودمان با وزارتخانه های دیگر سر و کار داریم ولی سازمان برنامه و بودجه کشور را متولی حل مشکلات می دانیم.
اهم فرمایشات دکتر نوبخت در پاسخ به طرح مشکلات و موضوعات تشکلها
بحث تعطیلی کامل شرکتها و کارگاه ها و یا امکان ادامه فعالیت آنها تحت پروتکل بهداشتی خاص بحث مهمی است که می باید با هماهنگی وزارت بهداشت و درمان صورت پذیرد. به این منظور ایشان اعلام کردند در حاشیه جلسه ای که امروز عصر در ستاد کرونا دارند با دکتر نمکی مقام محترم وزارت بهداشت در این خصوص مذاکره خواهند کرد و پیشنهاد تشکیل یک کارگروه ویژه برای بررسی موضوع و امکان تهیه یک پروتکل برای اجرای کارها تحت این پروتکل یا تعطیلی کامل کارگاه ها و شرکتها را دارند.
ایشان تاکیید کردند این کارگروه متشکل از نفرات منتخب تشکلهای صنعت احداث و نفرات از وزارت بهداشت خواهد بود و جلسه ان در هفته جاری تشکیل و سریعا اقدام شود. ایشان موکدا اعلام داشتند هماهنگ خواهند کرد تا دکتر نمکی یا نماینده ایشان با ما مرتبط و هماهنگ شوند.
ایشان چندبار تاکید کردند که از نظرشان شرکتهای حوزه ساخت بازوی دولت و همکاران صدیق دولت هستند و یکی از مهمترین بخشها و فعالیتهای تولیدی کشورند.
همچنین تاکید داشتند در سال جهت تولید به فعالیتهای این حوزه بسیار امیدوار هستند و آن را به عنوان یک فعالیت تولیدی بسیار موثر در این جهش می دانند.
ایشان به تخصیص بودجه ۸۰ هزار میلیارد تومان به پروژه صنعت احداث در سال جاری اشاره کردند و بیان نمودند که به اهمیت جایگاه کم نظیرصنعت احداث در رشد اقتصادی و جهت تولیدی کشور اعتقاد راسخ دارند و بارها به آن اشاره کردند.
همچنین عنوان داشتند بحثهای مربوط به شرایط فعالی و اثار آن و رفع آن را از طریق سازمان برنامه و بودجه باید جلو برد و قول مساعد در حل مشکلات را دادند و سازمان برنامه و بودجه را متولی بررسی و حل این معضل می دانند. از سوی دیگر موافقت نمودند تا با تشکیل کارگروه بررسی مسائل اقتصادی و تخصیص بسته های مالی با حضور دکتر پورمحمدی و دکتر قانع فر و نمایندگان تشکلها سریعا جلسات این کارگروه برگزار شده و تصمیمات لازم اتخاذ شود.
نتایج کلی
تشکیل کارگروه بررسی بحث تعطیلی کامل یا امکان آغاز فعالیت کارگاه بر اساس یک پروتکل بهداشتی در صورت امکان با عضویت نمایندگان تشکلها و نمایندگان وزارت بهداشت و حصوصل نتیجه در هفته جاری
تشکیل کارگروه بررسی اثار اقتصادی و تخصیص بسته های حمایتی در شرایط کرونا با حضور دکتر پورمحمدی و معاونت اقتصادی سازمان و دکتر قانع فر و نمایندگان تشکلها
مقرر شد تا فردا ۱۸ فروردین مواردمدنظر نمایندگان حاضردر جلسه جمع بندی و جهت طرح در کارگروه مسائل اقتصادی و تخصیص بسته های حمایتی به آقای دکتر قانع فر تقدیم شود. در همین خصوص دکتر گلابتونچی دبیر سندیکای شرکتهای ساختمانی مامور هماهنگی در این خصوص با دکتر قانع فر شد و مقرر شد نظرات نمایندگان تشکلهای حاضر جمعبندی و از طریق شورای هماهنگی به اقای دکتر قانع فر ارسال شود.