در کارگاه آموزشی تبیین قانون و آئین نامه مشاغل سخت و زیان آور مطرح شد
اصلاحیه آیین نامه مشاغل سخت و زیان آور در راه هیات دولت
کارگاه آموزشی «تبیین قانون و آیین نامه مشاغل سخت و زیان آور» روز چهارشنبه ۲ آذر در سندیکای شرکتهای ساختمانی ایران برگزار شد. در این کارگاه آموزشی که پنجمین دوره از دوره های آموزشی سندیکا در سال جاری بود، مهندس محمد اصابتی، مدیر کل اسبق بازرسی کار وزارت کار، دکتر حسینعلی خسروی نماینده وزارت کار و مهندس میرزایی نماینده سازمان تامین اجتماعی به ایراد سخنرانی پرداختند.
در آغاز این دوره آموزشی دکتر ایرج گلابتونچی دبیر سندیکای شرکتهای ساختمانی ایران عنوان کرد: مشاغل سخت و زیانآور از مسائل چالش برانگیز در حوزه پیمانکاری است که مشکلات زیادی برای شرکت ها به همراه داشته است. البته سندیکا طی ۸ سال گذشته پیگیر اصلاح آیین نامه مشاغل سخت و زیان آور بوده تا از مشکلات این حوزه کم کند.
وی تصریح کرد: بحث اصلاح آیین نامه مشاغل سخت و زیان آور از طرف سندیکا به شورای گفتگو ارائه شد. ما معتقد بودیم این قانون از جمله قوانینی است که عطف به ماسبق شده و کارگران پیمانکارانی که قبل از این قانون کار داشته اند را هم شامل می شود که عادلانه نیست. علاوه بر این، شمول این قانون به همه افرادی که در شرکت های پیمانکاری کار می کنند نقطه بحث بود.
گلابتونچی تصریح کرد: دولت نیز در مورد این قانون بسیار متضرر می شود چرا که بسیاری افراد و با عناوین شغلی مختلف که در کارگاه های پیمانکاری مشغول بوده اند به پشتوانه این قانون شامل مشاغل سخت و زیان آور هستند و برخی هیات های رسیدگی کننده مخصوصا در شهرستان ها با کم لطفی به پیمانکاران آنها را مشمول بازنشستگی پیش از موعد اعلام می کنند که این کار بار مضاعفی را به پیمانکاران به عنوان کارفرمای این افراد و صندوقهای تامین اجتماعی تحمیل می کند.
وی افزود: زمانی که این موضوع را در شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی مطرح کردیم مقاومت های بسیاری در این باره دیده شد. البته این مقاومت ها از طرف سازمان تامین اجتماعی نبود چرا که عقلانیت در این سازمان حرف اول را می زند و باعث می شود گفتمان خوبی بین ما، این سازمان و وزارت کار شکل بگیرد. البته این نهادها همواره گوش شنوایی برای شنیدن مسائل بخش خصوصی داشته اند که راه را برای تعامل و رسیدن به نتیجه مطلوب هموار می کند.
گلابتونچی افزود: ناگفته پیداست که اهداف بزرگی مانند صیانت از کارگران، حمایت از تولید و اشتغال در پس قانون مسائل سخت و زیان آور وجود داشت اما در عمل هیچ کدام از آنها محقق نشد و بیشتر جنبه بازنشستگی پیش از موعد اتفاق افتاد در عوض سفره ما روز به روز کوچک تر شد و برای موضوعی که به واقع در آن دخیل نیستیم تبعات اجتماعی و اقتصادی زیادی را به دوش کشیدیم. وزارت بهداشت هم درباره اجرای آیین نامه پافشاری می کرد چرا که عملا ما و سازمان تامین اجتماعی متضرر بودیم نه وزارت بهداشت.
دبیر سندیکا گفت: گفتگوی ما با شورای گفتگو در طول ۷ سال گذشته، منتج به این شد که در ۱۱۲امین جلسه شورای گفتگو مصوب شد اصلاحیه ای که بین سندیکا و وزارت کار و وزارت بهداشت و سازمان تامین اجتماعی تفاهم شده، برای تصویب به هیات دولت برود. اگر این اصلاحیه تصویب شود برخی از مشکلات شما در حوزه مشاغل سخت و زیان آور حل خواهد شد.
وی در پایان با اشاره به این دوره آموزشی، ابراز امیدواری کرد با برگزاری این دوره ها برخی از مسائل و مشکلات مربوط به حوزه پیمانکاری حل شود. وی از اعضای سندیکا خواست دوره های آموزشی مورد نیاز خود را به دبیرخانه سندیکا اطلاع دهند.
در بخشی از این کارگاه آموزشی مهندس محمد اصابتی، مدیر کل اسبق بازرسی کار وزارت کار عنوان کرد: در مورد مشاغل سخت و زیان آور آنچه مد نظر قرار گرفته کاهش مواجهه افراد با عوامل آسیب زا است، بر همین اساس از کارفرما خواسته شده ظرف ۲ سال به ایمن سازی محیط کار بپردازد. اگرچه ضمانت اجرایی چندانی برای این امر در نظر گرفته نشده است. هدف مقنن از تبیین قانون و آئین نامه مشاغل سخت و زیان آور، صیانت از کارگر و حذف صفت سخت و زیان آور و سالم سازی محیط کار بوده است.
در بخش دیگری از این کارگاه مهندس خسروانی نماینده سازمان تامین اجتماعی نیز عنوان کرد: کسانی که متقاضی مشاغل سخت و زیان آور هستند باید فرم ۱ را پر کنند، فرم ۲ نیز برای اقدام گروهی در نظر گرفته شده است. البته این فرمها باید توسط افرادی که بیست سال سابقه کار دارند پر شود، در قدم بعدی مستندات و مدارک موجود به همراه آلاینده سنجی به کمیته ارائه خواهد شد. عموما در کمیته ها آلاینده سنجی فصل الاخطاب به شمار می آید. البته نتایج آلاینده سنجی مربوط به همان شغل و همان کارگاه است و قابل تسری به سایر کارگاهها نیست.
در بخش دیگری از این کارگاه مهندس اصابتی عنوان کرد: تشخیص سخت و زیان آور بودن مشاغل در زمان بازنشستگی صورت می گیرد، اگر امکان احصا مشاغل سخت و زیان آور و پرداخت همزمان ۴ درصد در زمان اشتغال فراهم شود بسیاری از مسائل حل می شود. این مورد از همان مواردی است که در اصلاحیه آیین نامه مورد تاکید قرار گرفته است.
دکتر حسینعلی میرزایی رئیس اداره امور مشاغل سخت و زیانآور سازمان تامین اجتماعی نیز عنوان کرد: در خصوص مشاغل سخت و زیان آور فقط درخواست افرادی که مشمول قانون کار و تامین اجتماعی، و افراد در قید حیات پذیرفته می شود. بر طبق رای دیوان عدالت کسی که موقع فوت شرایط بازنشستگی ندارد نمی تواند از این قانون استفاده کند.
وی توصیه کرد: پیمانکاران در زمان بستن قرارداد با کارمندان خود، گروه های شغلی را مورد توجه قرار دهند چرا که شاغلان شامل گروه «ب» به واسطه تطبیق و کارگران گروه «الف» با تایید کمیته ها می توانند در سالهای آتی برای مشاغل سخت و زبان آور اقدام کنند و بار مالی این کار بر عهده پیمانکاران خواهد بود.
وی با اشاره به گروه های شغلی الف و ب، عنوان کرد: از تاریخ تصویب این آیین نامه ۲ سال به کارفرمایان فرصت داده شده برای اصلاح محیط کار اقدام کنند تا از شمول گروه الف بیرون بیایند، اقدامی از طرف کارفرمایان صورت نگرفته است.
در بخش دیگری از این کارگاه محمد تکلی، کارشناس حقوقی سندیکا به بیان ایرادات سندیکا ازقانون و آیین نا مه مشاغل سخت و زیان آور پرداخت و موارد اعتراضی را شامل اعتراض به عطف به ماسبق شدن، اعتراض به زمان پرداخت، اعتراض به تکلیف پرداخت و وصول حق بیمه به نرخ روز بازنشستگی برشمرد.
وی گفت: قانون بد، آیین نامه بد و در نهایت اجرای بد به جای این که سالم سازی محیط کار را به همراه داشته باشد به بازنشستگی گسترده نیروی انسانی منجر شده است. ما مخالف این که کارگر به حق و حقوق خود در زمینه مشاغل سخت و زیان آور برسد نیستیم اما این که نیروی انسانی بخواهد با ۴ درصدی که به ناحق از ما گرفته می شود بازنشسته شود مشکل داریم. اگر تشخیص سخت و زیان آور بودن مشاغل در زمان اجرای پروژه های پیمانکاری باشد و پرداخت ۴ درصد همزمان با ارائه لیست صورت بگیرد مشکلات ما کمتر خواهد شد. اصولا در کارهای عمرانی پرداخت حق بیمه بر عهده کارفرما یا واگذار کننده کار است نه پیمانکار، پس با رویه پیشنهادی ما پرداخت این ۴ درصد نیز بر عهده کارفرما خواهد بود به عبارتی این ۴ درصد از محل پیمان پرداخت خواهد شد.
تکلی در بخش دیگری از سخنان خود به پیمانکاران توصیه کرد در زمان راه اندازی کارگاه، اقدام به آلاینده سنجی کنند و آن را در اختیار وزارت کار قرار دهند. همچنین در مورد نیروی انسانی شاغل در گارگاهها و وضعیت سخت و زیان آور بودن مشاغل آنها دقت کافی را نشان دهند.
در بخش پایانی این کارگاه که نزدیک به ۴ ساعت طول کشید، برنامه پرسش و پاسخ برگزار شد و حاضران گواهی حضور در دوره آموزشی خود را دریافت کردند. لازم به ذکر است گزارش کامل تری از این دوره در ماهنامه پیام آبادگران، ارگان سندیکای شرکتهای ساختمانی ایران درج خواهد شد.