بررسی مسائل مالیاتی صنف در دیدار با رئیس سازمان امور مالیاتی
دبیر سندیکای شرکتهای ساختمانی ایران در دیدار با رییس کل سازمان امور مالیاتی کشور که روز یکشنبه ۲۰ خرداد ماه برگزار شد، گزارشی از مشکلات و مسائل پیمانکاران در حوزه مالیات ارائه داد و خواهان توجه بیشتر به ماهیت این حرفه در زمان اخذ تصمیمات لازم در حوزه مالیاتی شد.
در این دیدار که با حضور دکتر سید محمد هادی سبحانیان رئیس سازمان امور مالیاتی و همکاران ایشان، دکتر مهدی نیازی معاون فنی و امور زیربنایی سازمان برنامه و بودجه و همکاران ایشان، دکتر ایرج گلابتونچی دبیر سندیکای شرکتهای ساختمانی ایران، و دکتر سهیل آل رسول نماینده شورای هماهنگی تشکل های فنی، مهندسی، صنفی و حرفه ای کشور برگزار شد، مقرر گردید سازمان امور مالیاتی طی جلسهای با سازمان برنامه و بودجه به بررسی و تجدید نظر در اینتا کد و ضریب سود پیمانکاران بپردازد. برگزاری جلسهای جهت آشنایی ممیزان مالیاتی با صنعت احداث، و تشکیل کارگروهی در زمینه سامانه مودیان با حضور نمایندگان سازمان برنامه و بودجه و شورای هماهنگی از دیگر تصمیمات اتخاذ شده در این جلسه بود.
در آغاز این نشست، دکتر سید محمد هادی سبحانیان، رئیس سازمان امور مالیاتی تاکید کرد: رویکرد این سازمان گفتگو با اصناف مختلف و تسهیلگری در حوزه مالیاتی است.
دکتر ایرج گلابتونچی دبیر سندیکای شرکتهای ساختمانی ایران نیز با اشاره به گستردگی و تنوع در حرفه پیمانکاری، عنوان کرد: متاسفانه شناخت سازمان امور مالیاتی با صنعت احداث کمتر از حد انتظار است. مباحث مالیاتی شرکتهای پیمانکاری با توجه به ماهیت متفاوت عملکرد ایشان علیالخصوص در حوزه خرید، همچنین نحوه متفاوت و با تأخیر طولانی دریافتهای درآمدی از سوی دیگر، مباحثی متفاوت از سایر فعالین اقتصادی ایجاد میکند و ضرورت توجه و عنایت خاص را می طلبد.
وی با اشاره به نامه سندیکا به رئیس سازمان امور مالیاتی که گزارشی تفصیلی از مسائل و مشکلات مبتلابه پیمانکاران در حوزه مالیاتی را در برمی گرفت، تصریح کرد: از چالش های مهم پیمانکاران در حوزه مالیاتی رد برخی از هزینه های پیمانکاران توسط ممیزان مالیاتی به بهانه های مختلف، نحوه رسیدگی هیأتهای حل اختلاف، و عدم پذیرش تراکنش های بالای ۲۰۰ میلیون ریال از حساب تنخواه داران که سندیکا تقاضا دارد موارد مشخصی که موجب رد هزینه میشوند را اعلام نماید تا ماموران سازمان به صورت سلیقهای، تفسیری و … حکم به رد هزینههای شرکتهای پیمانکار ندهند. علاوه بر این درخواست داریم سازمان تعریف مشخصی برای تنخواه مدیران و کارکنان شرکتهای پیمانکاری نموده، با رعایت این تعریف و شرایط، پرداخت هزینهها از این حسابها را مجاز شمرده و سقف مجاز برای پرداخت از محل تنخواه گردان را به رقمی معقول و همخوان با ارقام تورمی هزینهها در شرایط فعلی کشور افزایش دهند.
وی گفت: مسئله بعدی گنجانده نشدن موضوع معافیت پیمانکاران از پرداخت ارزش افزوده تا زمان دریافت از کارفرما در فرم اظهارنامه ارزش افزوده است. سندیکا درخواست دارد تا زمانی که ارسال اظهارنامه مالیات ارزش افزوده به روال سابق برقرار است حتماً فرم اظهارنامه ارزش افزوده اصلاح و با قانون انطباق پیدا کند. مسئله بعدی در زمینه استنکاف فروشندگان کالا و خدمات از درج فروش خود در سامانه مودیان و گرفتاری ناشی از آن برای پیمانکاران، همچنین قرار گرفتن برخی فروشندگان در لیست سیاه سازمان، بلاتکلیفی پیمانکاران در اظهار خریدهای خود با جایگزینی سامانه مودیان به جای گزارشهای خرید و فروش فصلی است. در این باره نیز خواهشمندیم تمهیدی مناسب اتخاذ شود تا عواقب عدم تائید خرید از طرف فروشندگان یا قرار گرفتن آتی آنها در لیست سیاه سازمان (در زمان این فروش گواهی ثبت نام مؤدیان ارزش افزوده را دارند و در سامانه مجاز دیده شده بودند) به دوش شرکتهایی که اصولاً تخلف یا کتمانی در این موارد ندارند، نباشد.
وی افزود: از دیگر مشکلات مورد اشاره سندیکا در زمینه سلیقهای عمل کردن مدیران کل مالیاتی در زمینه بخشودگیهای مالیاتی است که موجب شده علاوه بر رفتار سلیقهای و حوزهای، به حداقل بخشودگی و حداقل تقسیط و حداکثر بخش نقدی در فرآیند تقسیط منجر گردد که سندیکا درخواست دارد برای پیمانکاران مشمول این بخشنامه یا شرایط ثابت در نظر گرفته شود و یا حداقلی از شرایط بخشودگی و تقسیط تعیین و اعلام گردد.
وی گفت با اشاره به حذف موضوع علیالرأس با ضریب ۱۲ %برای پیمانکاران، و مبنا قرار دادن کد یونیک اینتا کد با ضریب %۱۴ برای فعالیت پیمانکاری،عنوان کرد: سود پروژههای پیمانکاری به طور متوسط توسط سازمان برنامه در حدود ۸ %برآورد و پیشبینی شده که در شرایط رکود فعلی و رقابت شدید شرکتها، این رقم به حدود ۴%نزول پیدا کند. بنابراین سندیکا تقاضا در در سامانه مؤدیان مالیاتی، نرخ ۸% سود نسبت به درآمد را برای پیمانکاران لحاظ نمایند.
دبیر سندیکا با اشاره به رکود سالهای اخیر عنوان کرد: شرکتها ناچارند با فروش داراییهای خود در این سالها هزینههای بالاسری و ستادی و غیره خود را پوشش داده و پرداخت نمایند اما گروه رسیدگی مالیاتی هزینههای بالاسری و ستادی را متناظر با درآمد فروش دارایی ندانسته و از قبول جمع درآمد و هزینه خودداری مینماید. علاوه بر این همه درآمد ناشی از فروش را بدون کسر هزینههای شرکت مشمول سود نمودهاند.
دکتر گلابتونچی گفت: سازمان محترم مالیاتی در پذیرش سپرده بیمه در اسناد و دفاتر شرکتها خودداری مینماید، در حالیکه این نحوه عمل و ثبت و درج سپرده بیمه در هر سال براساس قوانین سازمان تأمین اجتماعی و علیالخصوص مفاد بخشنامه تنفیح و تلخیص سازمان تأمین اجتماعی تکلیف قانونی پیمانکاران صورت میگیرد و نمیتوانند از آن عدول نمایند. در این باره امیدواریم رویهای تعیین و تصریح و ابلاغ نمایند که سپرده بیمه پروژهها هزینه قابل قبول محسوب گردد. همچنین انتظار داریم این سازمان نیز مانند سازمان تأمین اجتماعی، اسناد خزانه اسلامی را به عنوان مالیات عملکرد یا مالیات ارزش افزوده شرکتها پذیرفته و نحوه عمل را مشخص فرمایند .
وی در ادامه با اشاره به سایر مسائل و مشکلات پیمانکاران در حوزه مالیاتیف و با اشاره به اهمیت صنعت احداث در اقتصاد کشور و لزوم تسهیلگری برای حضور فعالان آن در عرصه اقتصادی، از رئیس سازمان امور مالیاتی خواست تا در زمان اخذ تصمیمات لازم در حوزه مالیاتی به ماهیت این حرفه توجه کنند.
در ادامه این نشست دکتر سهیل آل رسول، نماینده شورای هماهنگی تشکلهای فنی، مهندسی، صنفی و حرفه ای کشور نماینده نیز با اشاره به اینکه مهندسان مشاور و پیمانکاران از قدیمیترین و شفافترین پرداخت کنندگان مالیات در ایران بودهاند، به تشریح مشکلات مهندسان مشاور در حوزه مالیاتی پرداخت.
در بخش پایانی این جلسه دکتر سبحانیان با اشاره به موارد مطرح شده عنوان کرد: مسائلی که مطرح شد مسائل فعالان اقتصادی در ارتباط با سازمان مالیاتی است که سازمان امیدوار است با گفتگو و تعامل بیشتر در مسیر شفاف سازی یا حل آنها گام بردارد. البته برخی موارد از جمله حد مجاز، برای جلوگیری از شکلگیری شرکتهای صوری به وجود آمده و مطابق قانون میباشد. مسئلهای مانند تفویض اختیار در مینه بخشودگیهای مالیاتی به مدیران کل نیز بر مبنای قانون و بر اساس پرونده مودیان صورت میگیرد. اما در زمینه مسائلی مانند اینتاکد و تعیین ضریب سود پیمانکاران و مشاوران میتوان با توجه به شرایط فعالان حوزه احداث تصمیم گرفت.
رییس کل سازمان امور مالیاتی کشور تاکید کرد: سازمان امور مالیاتی در زمینه اینتاکد و تعیین ضریب، با مسئولان سازمان برنامه و بودجه وارد گفتگو شده و ضریب اینتاکد پیمانکاری اصلاح می گردد.
در اولین فرصت نیز جلسهای با ممیزان مالیاتی مرکز و شمال تهران و با حضور نمایندگان صنعت احداث برگزار خواهیم کرد تا فعالان حوزه ساخت و ساز مشکلات و مسائل خود را در این باره مطرح کنند و ممیزان مالیاتی با ابعاد مختلف این حرفه و چالشهای آن آشنا شوند. در زمینه سامانه مودیان نیز بهترین پیشنهاد تشکیل یک کارگروه با حضور نمایندگان سازمان برنامه و بودجه و نمایندگان شورای هماهنگی تشکلها است.
در پایان این جلسه دکتر مهدی نیازی معاون فنی و امور زیربنایی سازمان برنامه و بودجه با تاکید بر همکاری این سازمان جهت تسهیل در امور پیمانکاران و مشاوران کشور، اظهار امیدواری کرد جلسات دائمی بین فعالان صنعت احداث و سازمان امور مالیاتی برقرار باشد.