سندیکای شرکت های ساختمانی ایران در راستای بررسی شرایط خاص حاکم بر صنعت احداث و پیمانکاران و همفکری در این خصوص نسبت به برگزاری سلسله میزگردهایی با عنوان “شرایط پیمانکاری امروز و راه های گذر از بحران” در محل سندیکا با حضور اعضا اقدام نموده است.
میزگرد شرایط پیمانکاری امروز و راههای گذر از بحران روز شنبه ۲۳ تیرماه با حضور اعضای هیات مدیره و توسط کمیسیون انتشارات سندیکای شرکتهای ساختمانی ایران برگزار شد.
در این میزگرد مهندس بیژن سعیدآبادی نائب رئیس سندیکا، مهندس سالار علیاری رئیس کمیسیون تحقیق و توسعه، مهندس شعبان یوسفیان عضو کمیسیون فنی سندیکا، مهندس وفایی عضو کمیسیون قوانین و مقررات و دکتر مقدسزاده عضو کمیسیون تحقیق و توسعه سندیکا در جمع اعضای کمیسیون انتشارات حاضر بودند و ضمن تحلیل شرایط اقتصادی فعلی کشور و تاثیر آن بر عملکرد صنعت احداث، راهکارهای گذر از بحران کنونی را مورد بحث و بررسی قرار دادند.
در بخشی از این میزگرد مهندس بیژن سعیدآبادی نائب رئیس سندیکا نیز عنوان کرد: حاکمیت باید رویکرد خود را به توسعه تعریف کند چرا که دیگر سیاستهای یک بام و چند هوا جواب نمیدهد که با نوسان نرخ نفت رفتارهای متفاوتی با بخش خصوصی داشت. با اینکه چیزی به پایان دوره چشمانداز ۱۴۰۴ نمانده اما هیچ کدام از اهداف آن تحقق نیافته و هیچ کس در این زمینه پاسخگو نیست. در واقع نظارتی بر برنامه چشمانداز و شاخصی برای سنجیدن میزان پیشرفت آن وجود ندارد.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با تاکید روی شرایط به وجود آمده برای سازندگان کشور عنوان کرد: در کنار مشکلاتی مانند فساد، رانت، رویاپردازی در مورد درآمد حاصل از فروش نفت و دولت بی پول نفتی را باید اضافه کرد که تداوم برخی ازاین شرایط و رویای حاکمیت بر درآمدهای نفتی، استفاده از منابع انسانی کشور را برای تولید ثروت عقیم کرده است. برای کار فرامرزی هم لازم است مسائل بینالمللی حل شود وگرنه همه این موارد و مشکلات به بیاعتمادی سازندگان به حاکمیت منجر خواهد شد.
در بخش دیگری از میزگرد مهندس سالار علیاری رئیس کمیسیون تحقیق و توسعه عنوان کرد: متاسفانه با ورود شرکتهای غیر خصوصی به حوزه پیمانکاری و رشد قارچگونه این شرکتها از سال ۱۳۸۴ ، سهم پیمانکاران خصوصی از کارهای پیمانکاری کاهش یافت. علاوه بر آن طی سالهای اخیر به ویژه از سال ۹۰ به بعد شرایط اقتصادی کشور دچار بحرانهای مختلف از جمله کاهش قیمت نفت، بروز مشکلات در بعضی موسسات اعتباری، افزایش هزینه¬های جاری دولت و … شد. این مسائل هم موجب کاهش بیشتر بودجه عمرانی گردید و نسبت آن به تولید ناخالص ملی را تا حد متوسط ۵/۲% کاهش داد. همچنین انباشت مطالبات پرداخت نشده شرکتهای پیمانکاری از دولت که طی سالهای اخیر به صورت اوراق بهادار از قبیل اوراق مشارکت و اسناد خزانه پرداخت میگردد نه تنها توان اجرایی، مدیریتی و رقابتی این شرکتهای پیمانکاری را تحلیل نموده است زمینه بروز تحولات جدی در استمرار بقای آنها را نیز فراهم کرده است.
مهندس وفایی عضو هیأت مدیره سندیکا نیز در قسمتی از سخنان خود تصریح کرد: شرایط پیمانکاری در بحران است و بحرانهای صنعت احداث در۴ مقوله میگنجد؛ مقوله اول شرایط بحرانی حاصل از سیاستهای اقتصادی دولت و بحرانهای حاصل از تحریمها، مانند کمبود نقدینگی و بحران پروژههای نیمه تمام و افزایش افسارگسیخته دلاراست. بحث بعدی، بحران قوانین میباشد. بزرگترین مشکل دراین باره فراوانی قوانین است. مسئله دیگر، قابل تفسیربودن قانون و روشن وشفاف نبودن آن است. علاوه بر این، با عدم اجرای قانون نیز مواجه هستیم. مقوله بعدی فساد نهادینه در دستگاههای اجرایی وعدم شفافیت است. برخورد دولت با بخش خصوصی و صنعت احداث و نوع نگاه ارباب رعیتی آن هم باید مورد تاکید قرار گیرد.
مهندس شعبان یوسفیان عضو هیات مدیره و کمیسیون فنی سندیکا نیز در این نشست عنوان کرد: به نظر میرسد امروزه سیاست دولت در اجرا و تامین مالی طرحها نادرست است و باید با یک نگاه ملی و دانایی جدید به مسائل نگریسته شود. با وجود علاقه سازندگان به بهبود شرایط حاضر و پتانسیل موجود نزد آنها ، از آنجایی که هر فعالیت اقتصادی میتواند در چهارچوبهای تعریف شده حکومتی به ثمر برسد لذا لازم است این اراده در طرف مقابل نیز وجود داشته باشد در غیر این صورت ما قادر به انجام هیچ کاری نخواهیم بود پس باید مسیرها اصلاح شود و در آن مسیر قوانین اصلاح شود و مدیریت درست حاکم گردد. با اینکه در کشور ما به اندازه کافی قانون وجودارد ولی متاسفانه اهتمام کافی به اجرای آن وجود ندارد.
مهندس یوسفیان با اشاره به اینکه تجربه دنیا نشان داده است اقتصاد دولتی موفق نبوده است عنوان کرد: میتوان به دولت پیشنهاد داد به مروز زمان کارهای اقتصادی را به بخش خصوصی واگذار کند و از طرفی امنیت بینالمللی سرمایه بخش خصوصی را تامین کند. از مجریان نیز انتظار میرود از وضع شرایط نامتعارف در قراردادها خودداری کنند.
دکتر مقدسزاده عضو کمیسیون تحقیق و توسعه نیز در بخشی از سخنان خود عنوان کرد: دولت باید محور توسعه خود را مشخص کند یا بهتر بگویم باید توسعهگرا باشد و این زنگ خطری برای دولت است که شرکتهای خصوصی به این نتیجه رسیدهاند که فعالیت خود را بالاجبار محدود یا کلاً تعطیل کنند اگر این اتفاق بیفتد قطعاً بحران اجتماعی روی خواهد داد. تنها راه دولت این است که بخش خصوصی را هم با چشم خودی نگاه کند و حمایتهای لازم را اتخاذ نماید و بهترین مسیر آن همانا توجه به تشکلها و سندیکاهای مربوطه بوده که این نهادها میتوانند به شکلهای مناسبی مجموعههای خود را ساماندهی نمایند.
لازم به ذکر است این میزگرد با سوال مهندس سعیدآبادی نائب رئیس سندیکا در این باره که مخاطب صنعت احداث برای طرح این مسائل و راهکارهای پیشنهادی کیست به گفتگویی چالشی تبدیل شد، که علاقمندان میتوانند مشروح آن را در ماهنامه پیام آبادگران بخوانند.