انجمن شرکت های راهسازی ایران در ادامه پیگیری موضوع طرح های نیمه تمام پس از ارسال نامه به اتاق بازرگانی ایران (اینجا بخوانید)، نسبت به ارسال نامه ای با این موضوع به جناب آقای دکتر جهانگیری معاون اول محترم رئیس جمهور ، دکتر لاریجانی ریاست محترم مجلس شورای اسلامی و جناب آقای دکتر کاظم جلالی ریاست محترم مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی در تاریخ ۲۲ مهرماه ۹۷ اقدام نمود. جهت اطلاع متن و تصویر نامه درج می گردد.
متن نامه:
جناب آقای دکتر جهانگیری معاون اول محترم رئیس جمهور
موضوع: طرح های نیمه تمام
با سلام و احترام
ضمن آرزوی موفقیتهای بیشتر جنابعالی در خدمت به میهن اسلامی، موضوع لزوم سر و سامان دادن به طرح های نیمه تمام کشور چند سالی است مطرح و جلسات پی در پی و مصوبه و آئین نامه های متنوعی در مورد آنها صادر شده و کم کم در مصوبه های جدید اصل موضوع فراموش گشته و نهادها و موسسات ذینفع به فکر بهره برداری غیر اصولی در مورد پروژه های دیگری خارج از موضوع طرح های نیمه تمام گردیده اند.
اختصاص قسمتی از بودجه عمرانی برای هزینه اجرای طرح های نیمه تمام مورد نظر، به کاهش ۳۰ درصدی بودجه سال ۱۳۹۷ وزارت راه و شهرسازی انجامید ولی بازهم مشکلی از طرح های نیمه تمام فبلی حل و فصل نشد.
لذا حسب وظیفه در راستای سیاست های داهیانه آن جناب در پاسداشت از منافع ملی و کاربرد اقتصاد مقاومتی موارد زیر را به استحضار می رساند:
۱- پروژه نیمه تمام
پروژه ایست که قبل از شروع کار دولت یازدهم (مرداد ماه ۹۲) در مملکت از محل بودجه های عمرانی که سازمان برنامه و بودجه آمار دقیق تمام مشخصات آن را دارد شروع شده است. لذا نمی توان و نباید پروژه های جاری دست اقدام، خصوصا پروژه های سرمایه گذاری مشارکتی دولت و بخش خصوصی را مشمول طرح های نیمه تمام مورد نظر دانست. زیرا در غیر این صورت علاوه بر اینکه مسئله گذشته سر و سامان نمی یابد با ادغام مشکلات طرح های دست اقدام جاری و بزرگ شدن صورت مسئله امکان چاره یابی سخت تر می شود.
۲- نام و مشخصات پروژه های نیمه تمام و تفکیک آنها
مشخصات پروژه ها بر طبق آمار سازمان برنامه و بودجه که متولی طرح و برنامه آنهاست مشخص است و هیچ نهادی نمی تواند مانع از شناسایی کامل آنها که از طرف سازمان برنامه بالغ بر ۷۰۰۰۰ طرح نیمه تمام استانی و ۶۰۰۰ نیمه تمام ملی اعلام شده، باشد. سازمان برنامه و بودجه باید صورت تفکیکی آنها را از لحاظ ملی یا استانی (آموزشی – پژوهشی – درمانگاهی – بیمارستانی – لوله کشی ها و …) را برای هر استانی جداگانه ارائه بدهد تا امکان تصمیم گیری شایسته تری برای آنها بوجود آید.
۳- محوه واگذاری طرح های نیمه تمام
بر مبنای تفکر اولیه و راهکار اصولی حل و فصل آنها، چگونگی امر در واگذاری این پروژه ها به بخش خصوصی کشور است و با توجه به مصوبه سران محترم سه وقوه که کسی در آینده ایرادی بر قیمت و نحوه واگذاری آنها نخواهد گرفت اصلح است پروژه های نیمه تمام استانی هر استان را به کمیته ای متشکل از معاون فنی استانداری – رئیس سازمان برنامه و بودجه استان یکی از وکلای محترم مجلس شورای اسلامی استان – نماینده ذیحسابی – نماینده وزارت اطلاعات (کارگروه واگذاری) محول نمود تا با شناخت کاملی که از پروژه مربوطه دارند آن را به افراد محلی از بخش خصوصی استان با شرایط مناسب واگذار نموده، بهای آن را به هر طریقی که صلاح می دانند از واگذارنده دریافت و به خزانه کشور واریز کنند. مجددا یادآور می شود این واگذداری ها بدون کمک مالی و قبول هزینه از طرح دولت محترم صورت خواهد گرفت.
۴- سایر شرایط واگذاری
الف- چنانچه بطور استثناء طرح های ملی مهمی در آن میان یافت و امکان واگذاری آن به بخش خصوصی موجود می باشد همین کمیسیون در مرکز تشکیل و بر مبنای آنچه معروض گردید اقدام خواهد نمود.
ب- هیچ طرح و پروژه راه سازی و امور دیگری مثل سدسازی ها به دلیل زیربنائی بودن آنها تا امروز یافت نشده که بتوان جزو طرح های نیمه تمام قابل واگذاری منظور گردد. در مورد سایر طرح های زیربنائی وزارت نیرو هم احتمالا چنین امری دیده خواهد شد.
ج- اضافه کردن موضوع بهره برداری از پروژه ها به امر واگذاری یک اشتباه محض از طرف مسئولین محترم می باشد که بهانه ای شده برای تداخل موضوع طرح های مشارکتی و پایان یافته مورد بهره برداری کشور به جریان واگذاری طرح های نیمه تمام و سوء استفاده های احتمالی از موضوع واگذاری طرح های نیمه تمام مورد نظر.
د- موضوع کسر کردن بودجه های عمرانی کشور و کمک از این محل به انجام پروژه های نیمه تمام با استفاده از صندوق توسعه ارزی و دیگر کمک های مالی دولت محترم به این موضوع علاوه بر تاخیر در بهره برداری از پروژه های عمرانی دست اقدام کشور موجب انحراف در روح سیاست واگذاری طرح های عمرانی نیمه تمام کشور خواهد شد.
ضمن پوزش از تصدیع اوقات جنابعالی، استدعا می شود، دستور فرمایند این موضوع مورد بررسی کارشناسی قرار گرفته اقدامات لازم را معمول دارند.
از توجه خاص حضرتعالی و صدور دستور اقدام مساعد قبلا تشکر می شود.
باامید به توفیق الهی
علی آزاد / دبیر
رونوشت ها:
- جناب آقای دکتر نوبخت معاون محترم ریاست جمهور و رئیس سازمان برنامه و بودجه
- اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران
- اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران