در جهت اتحاد و هم افزایی تشکلهای حوزه صنعت احداث و افزایش تاثیر پیگیری ها و طرح مشکلات شرکتهای فعال در این حوزه و پس از حضور و رایزنی نمایندگان سندیکا در جلسه کمیسیون تلفیق مجلس نسبت به برگزاری نشستی با نمایندگان تشکلهای بزرگ این حوزه اقدام نموده و پس از جمع بندی نظرات ، سندیکای شرکتهای ساختمانی ایران به همراه پنج تشکل بزرگ دیگر نسبت به طرح موضوعات شرایط نابسامان قراردادهای طرح های عمرانی کشور و ارائه پیشنهادات اصلاحی نسبت به تنظیم نامه ای خطاب به جناب آقای دکتر تاجگردون ریاست محترم کمیسیون تلفیق و برنامه و بودجه مجلس اقدام نمودند که جهت اطلاع منتشر می گردد.
متن نامه:
حضور گرامی جناب آقای دکتر تاجگردون
ریاست محترم کمیسیون تلفیق و برنامه و بودجه – مجلس شورای اسلامی
موضوع: تشریح شرایط نابسامان قراردادهای طرحهای عمرانی کشور و راهکارهای پیشنهادی جهت جلوگیری از تعطیلی کارگاههای موضوع قراردادهای طرحها و پروژههای عمرانی
با سلام و احترام،
در ابتدا لازم میداند مراتب سپاس قدردانی خود را از بابت دعوت نمایندگان سندیکای شرکتهای ساختمانیایران جهت حضور در جلسه مورخ ۱۱/۰۹/۹۷ کمیسیون محترم تلفیق و برنامه و بودجه خانه ملت و ادای توضیحات راجع به شرایط بسیار نامناسب طرحهای عمرانی در شرایط اقتصادی فعلی کشور و مشکلاتی که زمینه توقف تدریجی این طرحها و ورشکستگی پیمانکاران طرف قرارداد را موجب شده اعلام می دارد.
همچنین مراتب تشکر خود را از توجه حضرتعالی و نمایندگان محترم کمیسیون تلفیق و برنامه و بودجه که دغدغه اشتغال و توسعه کشور را دارند و تضعیف تدریجی بنیه فنی و مالی شرکتهای پیمانکاری بخش خصوصی مجری طرحهای عمرانی و اضمحلال قریب الوقوع این بنگاهها را که طی قریب به ۷۰ سال با سرمایهگذاری عظیم مردم و دولت ایجاد شدهاند را مانع توسعه کشور دانسته و راهکارهای پیشگیری از ادامه این روند مخرب را میجویند، تشکر نماید.
بنابراین پس از جلسه برگزار شده در کمیسیون تلفیق و برنامه و بودجه ، نمایندگان سندیکای شرکتهای ساختمانی ایران مراتب را با تشکلهای صنفی امضاء کننده نامه حاضر طرح و مشترکاً به اختصار موارد زیر، عوامل اصلی در بروز مشکلات پیشروی تداوم فعالیت طرحهای عمرانی تشخیص دادهاند:
- افزایش غیرقابل پیشبینی مبلغ اولیه قراردادها همراه با تعدیل متعلقه که منتج به:
- مشکلات تامین مالی اجرای طرحها و پروژهها.
- به تاخیر افتادن پرداخت مطالبات صورت وضعیتهای کارکرد وتعدیل.
- کسری نقدینگی در گردش مالی و عدم امکان تامین کالاهای اساسی پروژه ها در شش ماهه اول سال ۹۷ بهدلیل اختلال در بازار ارز.
- بلاتکلیفی پیمانکاران و مهندسینمشاور در مواجهه با مشکلات اقتصادی پیش گفته و عدم تصمیمگیری کارفرمایان مجری طرحها در نحوه ادامه طرح و یا خاتمه آن، بدلیل فقدان بخشنامهها و رویه ها.
- تنوع مصالح در برخی فصول فهارس بها که قیمت اقلام موجود در آنها، با روندهای متفاوت از افزایش قیمت ارز تاثیر میگیرند.
- علیرغم نهایت دقت و حساسیتی که در تعیین نرخ واقعی مصالح، تجهیزات، دستمزدها، ماشینآلات و سایر بکار گرفته میشود که به واقعیت نیز نزدیکاند ، احتمالاً بعلت ساختار نامناسب پروژههای نمونه که توسط سازمان محترم برنامه بهمنظور استخراج شاخصهای تعدیل انتخاب میشوند، شاخصهای تعدیل خروجی با واقعیت نامنطبق بوده و جبران افزایش واقعی هزینه را نمیکنند.
- پرداخت مطالبات بصورت غیرنقدی با انواع اوراق مالی اسلامی و به سررسیدهای مختلف و بدون اطلاع ذینفعان از مبلغ و تاریخ که نهایتاً به حفظ واقعی قدرت خرید مورد نظر قانونگذار نمیانجامد.
- شاخصهای تعدیل اعلامی، مابهالتفاوت بهای کالاهائی که افزایش جهشی دارند را پوشش نمیدهد.
تشکلهای صنفی امضا کننده، راهکارهای زیر را به تفکیک “راهکارهای کوتاه مدت“ و “راهکارهای بلند مدت“ پیشنهاد مینمایند تا در صورت تائید و تصویب، بهمنظور فعال شدن طرحها و پروژههای عمرانی زمینگیر شده و تداوم فعالیت طرحهای عمرانی در شرایط اقتصادی با ثبات و ثبات بکار گرفته شوند.
الف: اقدامات کوتاهمدت پیشنهادی
الف-۱- اعلام شاخصهای تعدیل بصورت گروهی برای فصولی از فهارس پایه که دارای اقلام با تاثیرپذیری متفاوت از ارز و افزایش بهای کالا و خدمات، در شرایط بیثبات اقتصادی هستند.
الف-۲- پرداخت تعدیل و مابه التفاوت خرید کالاها بر اساس مابه التفاوت قیمت لیست مندرج در قرارداد در زمان خرید کالا و قیمت زمان ارائه پیشنهاد.
الف-۳- تسریع در پرداخت صورتوضعیتهای کارکرد و تعدیل.
الف-۴- ایجاد شفافیت کافی در نحوه استخراج شاخصهای تعدیل از طریق انتشار کامل پروژههای نمونه در سایت نظام فنی و اجرائی.
الف-۵- بازنگری در دستورالعمل نحوه جبران آثار ناشی از افزایش نرخ ارز در پیمانهای فاقد تعدیل، با رویکرد جبران واقعی افزایش قیمتها.
الف-۶- خرید مواد، مصالح و تجهیزات اصلی طرحها و پروژه ها از محل اعتبار طرح توسط کارفرمایان تا زمان ابلاغ شاخصهای تعدیل و افزایش سقف ماده ۸۱.
الف-۷- صدور مجوز برای خاتمه قراردادهای دارای قابلیت خاتمه، به تقاضای پیمانکار و مهندس مشاور در شرایط نابسامان.
ب: اقدامات بلندمدت پیشنهادی
ب-۱- عدم برگزاری مناقصاتی که در آن تعدیل پرداخت نمی شود و حداقل در شرایط فعلی.
ب-۲- مجاز شمردن تاخیرات قراردادها از تاریخ ۱/۱۰/۹۶ به مدت حداقل ۹ ماه.
ب-۳- صدور اجازه به کارفرمایان جهت جبران و پرداخت مابه التفاوت ردیفهایی از قرارداد که هزینه های آنها به صورت موردی با شاخصهای تعدیل جبران نمیگردد.
ب-۴- صدور مجوز لازم برای صدورضمانتنامههای ارزی برای بازپرداخت حسن انجام تعهدات، پیشپرداخت و غیره به بانکها.
ب-۵- صدور تضامین دولتی برای استفاده از تامین مالی خارجی ( فاینانس).
ب-۶- فراهم نمودن زمینه استفاده از منابع صندوق توسعهملی در تامین مالی طرحها.
ب-۷- فراهم نمودن زمینههای قانونی فروش انواع اوراق توسط کارفرمایان مجری طرحهای عمرانی و پرداخت نقدی به پیمانکاران و مهندسان مشاور.
ب-۸- حمایت از صادرکنندگان خدمات فنی و مهندسی با توجه به سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی .
ب-۹- در نظر گرفتن تسهیلات برای شرکتهای پیمانکاری و مهندسان مشاور از جمله معافیتهای گمرکی، مالیاتی ،بیمه ای و بخشودگی جرائم مربوطه،
ب-۱۰-صدور ضمانت نامه بانکی در شرایط فعلی بدون توجه به معوقات بانکی و چک برگشتی برای شرکت در مناقصات و شروع فعالیت با هدف ایجاد اشتغال و ادامه حیات فعالان بخش خصوصی
در خاتمه ضمن ابراز قدردانی مجدد، خواهشمند است دستور فرمائید همآهنگیهای لازم را بهمنظور برگزاری جلسات مورد نظر حضرتعالی که تاکید فرمودید قبل از ابلاغ شاخصهای قطعی تعدیل برگزار شود، معمول فرموده و با توجه به آماده شدن ضرایب قطعی تعدیل توسط سازمان محترم برنامه و بودجه، تسریع در برگزاری جلسات مورد نظر یادآوری می گردد.
در پایان مجدداً از حسن توجه حضرتعالی و تسریع در صدور دستورات لازم، سپاسگزاری میگردد.
سندیکای شرکتهای ساختمانی ایران
انجمن شرکتهای راهسازی ایران
انجمن شرکتهای مهندسی و پیمانکاری نفت ، گاز و پتروشیمی
جامعه مهندسان مشاور ایران
سندیکای شرکتهای تاسیساتی و صنعتی ایران
سندیکای صنعت برق ایران