مهندس جواد خوانساری عضو هیات مدیره سندیکا که سالیان سال عضو هیات مدیره و چند دوره دبیری آن را بر عهده داشته نیز در مراسم نکوداشت سندیکای شرکتهای ساختمانی ایران که ۹ بهمن در کتابخانه ملی برگزار شد عنوان کرد: سازندگی عامل اصلی رفاه عمومی و ارتقا دهنده تمدن و شهرنشینی است که توسط سندیکای شرکتهای ساختمانی اجرا می شود. در سال ۱۳۱۷ اولین شرکت ساختمانی در ایران تشکیل و شروع به کار کرد، به تدریج تا سال ۱۳۲۴ تعداد این شرکتها به حدود ۲۴ شرکت رسید که با هم اولین سندیکای شرکتهای ساختمانی را تشکیل دادند و رسما در سال ۱۳۲۶ به ثبت رساندند و فعالیت خود را شروع کردند، اکنون تعداد شرکتهای عضو حدود ۶۱۵ عضو در سراسر ایران است. تعداد شرکت هایی که در این مدت در سطح کشور به ثبت رسیده اند و در کل استانهای کشور کار می کنند، متجاوز از ۳۲ هزار شرکت می باشد که خدمات سازندگی را بر عهده گرفته اند و در رشته های مختلف عمرانی فعالیت می کنند.
وی افزود: بخش خصوصی در هر کشور اهمیت بالایی دارد چرا که موجب توسعه و پیشرفت کشور در قالب قوانین و مقررات بوده است. طول عمر این موسسات خصوصی که سرمایه هر کشوری می باشند موجب اعتبار دولتها می باشد. بنده مدیر یکی از این موسسات خصوصی هستم که همواره با دل و جان برای سازندگی و آبادانی کشور تلاش کرده ام و از آنجایی که به فعالیت صنفی اعتقاد قلبی دارم از ۵۰ سال پیش عضو سندیکا شدهام تا در خدمت توسعه و آبادانی باشم. تلاشی که از بدو انقلاب با پاسداری شبانه روزی از سندیکا ه همراه همکارانم برای جلوگیری از تعرض به سندیکا در برابر کسانی که در صدد تصرف سندیکا بودند آغاز شد.
مهندس خوانساری تصریح کرد: بعد از انقلاب خدماتی توسط سندیکا صورت گرفت که قابل توجه است. بعد از انقلاب نحوه برخورد برخی دولتمردان با شرکتهای خصوصی در جهت مصادره و کم توجهی به اهمیت وجودی شرکتها بود که باعث شد تعدادی از شرکتهای بزرگ تعطیل و کارهای در دست اجرا متوقف شود که سندیکا در تعامل با دولتهای وقت برای شروع کارهای متوقف شده و بازسازی شرکتها وارد عمل شد که متاسفانه همزمان با این تلاش جنگ ایران و عراق نیز شروع شد.
وی افزود: خدمات و همکاری سندیکا به دولت در امور جنگ بسیار ارزشمند بود و یک یک شرکتها با تمام قدرت در این امر دولت را همراهی می کردند. هویزه به طور کامل توسط عراقی ها از بین رفته بود و سندیکا داوطلب شد هویزه را که آستان قدس رضوی برای بازسازی آن سرمایه گذاری کرده بود بازسازی کند، و در کوتاه مدت توانست شهر هویزه را بازسازی و قبل از اتمام جنگ به مردم تحویل دهد. راه آهن خرمشهر به اهواز هم به طور کلی در حوادث جنگ خراب شده بود که توسط همکاران ما با علاقمندی و با سرعت بازسازی شد.
خوانساری خاطرنشان کرد: پس از پایان جنگ و با بازسازی خرابی ها به خصوص در استانهای مختلف، اقدام به تشکیل سندیکاهای مختلف استانی نمودیم و این سندیکاها در اجرای پروژه ها در سراسر ایران با ما همکاری می کردند به طوری که در هر استانی سندیکای مرتبط با آن ایجاد شد. ابتدا در گیلان، پس از آن در خراسان و اصفهان سندیکا تاسیس شد و به همین منظور در استانهای خراسان، اصفهان و اهواز کنفرانس های بزرگی با حضور وزرا و مسئولان کشور تشکیل دادیم که در ایجاد ارتباط بخش خصوصی با دولتمردان بسیار موثر واقع گردید. امروز مفتخریم که شاهد تشکیل سندیکا در ۳۱ استان ایران و تلاشهای همکاران خود هستیم.
وی با بیان این که اکنون در سندیکاهای سراسر ایران متجاوز از ۳۰ هزار شرکت عضویت دارند عنوان کرد: در سال ۱۳۸۲ با همکاری سندیکاهای مختلف صنعت ساختمان شورای هماهنگی جهت تعامل با سازمان مدیریت و برنامه ریزی ایجاد گردید، که تفاهم نامه ای بین سازمان برنامه و شورای هماهنگی برقرار شد و طی آن تصویب شد که یکی از اعضای شورای هماهنگی عضو شورای عالی شود.
فعالیت اصلی سندیکا در جهت حل مسائل شرکتهای عضو بوده است
خوانساری با اشاره تاسیس شرکت تضمین به منظور تضمین پروژه ها به جای ضمانت نامه بانکی عنوان کرد: شرکت تضمین با سرمایه همکارانمان تاسیس شد تا در صورتی که پیمانکار موفق به اتمام کار در زمان لازم نشد، شرکت تضمین یکی از همکاران را با همان شرایط جایگزین پیمانکار کند تا پروژه در زمان خود به پایان برسد، که متاسفانه این کار به سرانجام نرسید و شرکت تضمین کار خود را با تاسیس شرکت پارس همگام که بیمه شرکت ها را انجام میدهد ادامه داد. بانک کارآفرین و بیمه کارآفرین نیز تاسیس شدند و تا کنون در خدمت شرکتهای ساختمانی هستند. بانک اقتصاد نوین و بانک خاورمیانه نیز بعدها به همین منظور تاسیس شد.
مهندس خوانساری در ادامه با اشاره به انتشار ماهنامه پیام آبادگران عنوان کرد: این نشریه از سال ۱۳۷۷ در جهت گفتگو با مسئولان مملکت و ارتباط با مدیران شرکتها ایجاد شد و تا امروز با کمک اعضای صنف به انتشار خود ادامه داده است. در سالهای پس از انقلاب ضمن همکاری با معاونت وزارت کار توانستیم کانون عالی کارفرمایی را در محل سندیکا تشکیل دهیم که امروز یکی از ارکان خدمتگذاری مملکت در سطح بینالمللی است. خوشبختانه دبیر و رئیس هیات مدیره کانون از جامعه ما هستند.
وی گفت: حضور سندیکا در سازمانهای خصوصی از جمله اتاق بازرگانی به عنوان عضوی موثر از دستاوردهای سندیکا است. فعالیت اصلی سندیکا در جهت حل مسائل شرکتهای عضو و مسائل طرحهای عمرانی بوده، و در این راه با همه مخالفت ها موفقیت های زیادی در کارنامه خود دارد. اما مشکل اساسی همچنان باقی است، دولتها همیشه با مسئولان سندیکا همفکری می کنند اما اقدامی قانونی برای رفع مشکلات انجام نمیدهند، این مهم در زمان تدوین بودجه عمرانی به وضوح مشهود است، در سال ۱۳۷۱ زمانی که من دبیر سندیکا بودم به رئیس سازمان برنامه نامه ای نوشتم و عنوان کردم قشر سازنده مملکت از مولفه های توسعه آن ملت است. مجلس خانه ملت است و دولت باید پشتیبان ملت باشد اما به دلایل نامعلوم، وضع شرکتها خبر از آینده تاریک و حذف شرکتها می دهد، شرکت هایی که کلیه تاسیسات زیربنایی و خدماتی حاصل کار و تلاش آنها است و تضعیف و حذف آنها باعث رکود است.
وی گفت: چقدر غم انگیز است که ۲۶ سال پس از آن تاریخ همچنان شواهد پیداست. خدمات عمرانی اثرات وجودی در زندگی مردم دارد و باید اولویت هر دولتی باشد اما متاسفانه در طی سالهای گذشته با وجود پیگیری های ما و ملاقات با مسئولان همواره قول هایی داده شده که هیچ وقت عملی نگردیده است.
دولت باید سهم بودجه عمرانی را قطعی بداند
مهندس خوانساری در پایان تاکید کرد: دولت باید سهم بودجه عمرانی را مانند برخی هزینه های دیگر قطعی بداند و در جای دیگر حیف و میل نکند تا برنامه های سازندگی به درستی پیشرفت کند. عدم همراهی دولت و بخش خصوصی باعث نیمه کاره ماندن و معوق ماندن بسیاری طرحها بوده است. باید بدانیم این نکوداشت، جشن شرکت هایی است که با وجود موانع و قوانین بازدارنده هنوز پابرجا هستند و در روزگاری که نا امیدی هر روز بیشتر می شود، در قالب یک صنف پشت به پشت هم ایستاده اند. ما این روز را جشن می گیریم که یادمان نرود که در سخت ترین روزها کنارهم هستیم و با امید روزهای بهتر، در قالب قدیمی ترین تشکل مهندسی ایران بخش خصوصی را زنده نگاه خواهیم داشت.