رئیس اتاق بازرگانی ایران در نکوداشت سندیکا عنوان کرد:
نقطه ضعف ما این است که فکر میکنیم بخش خصوصی رشد نیافته است
مهندس مسعود خوانساری رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران نیز در نکوداشت ۷۰ سالگی سندیکا که ۹ بهمن در کتابخانه ملی برگزار شد عنوان کرد: سال سختی است و به نظر می رسد سال آینده هم سخت تر خواهد بود. هفتادمین سال تاسیس سندیکا را تبریک می گویم، این که ۷۰ سال سندیکا به کار خود ادامه داده برای همه ما افتخار است. ما حدود ۱۰-۲۰ روز پیش سالگرد ۱۳۵ سالگی تأسیس اتاق را داشتیم و من عرض کردم هویت ما را تاریخ ما نشان می دهد، تأسیس اتاق قبل از مشروطیت نشانه بلوغ بخش خصوصی است. همین جا به شما هم تبریک می گویم که سندیکا را بنیان نهادید و همین امر نشان بلوغ این صنف است، آبادانی کشور نتیجه زحمت تک تک شما عزیزان بوده است و اگر تاریخ راه ها و سدهایی که عزیزان سندیکا ساخته اند را جمع بزنیم به قرنها می رسد.
خوانساری گفت: نمی توان دولت ما را با ترکیه و سایر کشورها مقایسه کرد. ترکیه درآمد خود را از بخش خصوصی می گیرد اما دولت ما به خاطر نفت بینیاز از بخش خصوصی است؛ به همین دلیل توجه به بخش خصوصی کمتر و چرخش نخبه ها از دولت به بخش خصوصی و از بخش خصوصی به دولت کمتر اتفاق می افتد. بعد از انقلاب با تفکر سوسیالیستی که در قانون اساسی ما گنجانده شد و تا کنون ادامه داشته، بخش خصوصی را به عنوان نهادی که بتواند به اقتصاد کشور کمک کند کمتر به عنوان ارزش شمرده شده و این یک مشکل است چرا که کمتر کشوری بدون توجه به بخش خصوصی خود توسعه پیدا کرده است.
طبیعتاً دولت با توجه به این که درآمد نفتی دارد خود را بی نیاز از مردم می داند و خودش پول توزیع می کند.
وی تصریح کرد: طبیعتاً دولت با توجه به این که درآمد نفتی دارد خود را بی نیاز از مردم می داند و خودش پول توزیع می کند. اگر دولت اردوغان را مثال زدیم برای این بود که وقتی آقای اردوغان با یک هیأت ۲۰۰ نفری به ایران می آید تک تک شرکتها و مدیران آنها را می شناسد و با اسم کوچک آنان را صدا می زند اما من بعید می دانم رئیس جمهور ما شرکتی را بشناسد یا دفاع کند، که این مثال ضعف کشور را در توجه به بخش خصوصی نشان می دهد. این نقطه ضعف ما است که بعد از ۴۰ سال فکر می کنیم بخش خصوصی رشد یافته نیست و نمی تواند رشد یابد.
مسعود خوانساری افزود: راهکار مشخص ما این است که NGO ها و نهادهای خصوصی را تقویت و مطالبه گری از دولت را رواج دهیم. اگر سندیکاها و NGOها را در اتاق بازرگانی دور هم جمع کنیم و مطالبه گری نماییم قطعاً می توانیم مشکلات را کم و نگذاریم هر دستورالعملی تعیین شود.
وی با بیان اینکه از ابتدای امسال نوسان ارز به هم ریختگی ایجاد کرد چرا که ما در شاخص های اقتصادی ثبات نداریم، عنوان کرد: در اتاق تهران و در طول ۴ سال بیش از ۵۳ بار بحث ارز مطرح شد و تاکید گردید که با سرکوب ارز نمی توان تورم را کنترل کرد چرا که یک موقعی این فنر می پرد و همه دچار خسران می شوند، که گوش ندادند و این اتفاق افتاد. خسران بعدی این بود که برای جبران اشتباه قبلی بحث دلار ۴۲۰۰ را مطرح کردند و مجددا برای جبران آن اشتباه، بحث گران فروشی و پیدا کردن سلطان ها را مطرح کردند.
خوانساری گفت: همه این ها برمی گردد به این که ما در بخش خصوصی انسجام لازم را نداریم. سال اول که ما نشان امین الضرب را اعطا می کردیم آقای رضا نیازمند که مس سرچشمه، سازمان گسترش و … را تأسیس کرده نیز نشان گرفت، وی در دولت بود ولی تفکر خصوصی داشت و وقتی پرسیدم با توجه به سوابقی که با کار در شرایط اقتصادی مطلوب سالهای ۱۲۴۵ – ۱۳۵۰ داشته و در آن دوره رشد اقتصادی حاکم بوده، توصیه ایشان چیست؟ وی عنوان کرد: «شما باید خودتان را تقویت کنید تا همه بتوانید در برابر دولت موفق باشید. وقتی من در دولت بودم چون بازار متحد بود ما به حرف آنها گوش می دادیم. خودتان را تقویت و اتحاد داشته باشید».
خوانساری در پایان گفت: درخواست من این است که اتاق را خانه خود بدانید، بالاخره صنعت پیمانکاری و مشاوره صنایعی استخوان دار هستند، حیف است اکثر پیمانکاران ما امروز دچار مشکل باشند و طبق آمار سازمان برنامه دولت ۵۶۰ میلیارد تومان به آنها بدهی داشته باشد، و تنها وزارت نفت ۵۳ میلیارد تومان بدهی داشته باشد. متاسفانه از ۱۶۰۰ پیمانکار نفتی طی ۲ سال گذشته ۸۰۰ شرکت تعطیل شده اند. در یک کلام، وقتی ما میتوانیم دولت را مجبور کنیم به خواست بخش خصوصی توجه کند که یک صدا داشته باشیم والا این که فکر کنیم دولت به بخش خصوصی توجه دارد با توجه به درآمد نفتی بعید است.