سازمان برنامه و بودجه کشور
ریاست محترم امور نظام فنی اجرایی مشاروین و پیمانکاران
جناب آقای دکتر قانع فر
موضوع: اعلام نظر در خصوص دستورالعمل رسیدگی به مشخصات فنی و عملیات اجرا شده
با اجترام، عطف به نامه شماره ۵۵۳۹۵ مورخ ۱۰ اردیبهشت ۹۸ حضرتعالی با موضوع نظرخواهی در خصوص ضابطه شماره ۷۷۳ با عنوان “دستورالعمل رسیدگی به مشخصات فنی عملیات اجرا شده” ضمن آرزوی توفیقات روز افزون شما و همکاران محترم در سازمان برنامه و بودجه کشور نظرات این جامعه به شرح تقدیم حضور می گردد:
۱- موضوع کیفیت به عنوان یک اصل و رکن غیرقابل تخطی در هر پروژه تعریف می گردد لیکن این مهم مجرد و منفرد نیست و وابستگی جدی به دیگر مسائل کلیدی پروژه دارد. از این رو الزامات این ضابطه پیشنهادی در صورتی که فارغ از ارتباط موثر و آگاهانه با دیگر عوامل دخیل در پروژه از جمله ارکان ذیصلاح (کارفرما – مهندس مشاور – پیمانکار) و عوامل مهم و موثر چون زمان و هزینه تعریف گردد بدون شک دارای نقص خواهد بود و در کاربرد به هدف والای خود نخواهد رسید.
۲- بیان استنادات علمی و به کارگیری از تجربیات پیشین در تدوین این ضابطه بدون شک زمینه نظرخواهی را برای مجامع فنی و تخصصی امکان پذیرتر می نماید. همانگونه که ارائه روابط و فایلهای محاسباتی جهت کنترل و اعلام نظر دقیق راهگشا خواهد بود. فلذا خواهشمند است دستور فرمایید هرگونه اسناد پشتیبان و روابط محاسباتی در این خصوص را جهت بررسی های تکمیلی به طرفین نظرخواهی ارسال فرمایند.
۳- به کارگیری روش ضریب کاهنده در برخی عملیات پیوسته و قابل اصلاح که نتایج آزمایشگاهی آن ممکن است با تاخیر تحویل شود یا محل مناقشه باشد موثر نخواهد بود و توصیه ترمیم عملیات تا حصول نتایج منطبق با مشخصات فنی مورد تایید مهندسی مشاور جایگزین مناسب تر است.
۴- در خصوص عملیاتی چون کارهای بتنی و موارد مشابه، با وجود مشخصات فنی عمومی آن سازمان، استاندارد آبا و سایر مقررات بالادستی، اعمال جرائم ضریب کاهنده می تواند برخی مغایرتهای حقوقی را در بر داشته باشد.
۵- در صورت به کارگیری، روش ضابطه حاضر مسائلی چون دوره تضمین، تضامین انجام تعهدات و مسور حسن انجام کار به صورت جزئی یا کلی دچار تناقض یا ابهام خواهد بود.
در پایان به استحضار می رساند پرداختن به جزئیات هرچه بیشتر در آیین نامه ها و ضوابط به ویژه آنچه وابسته به موضوع مهم کیفیت است الزاما نتایج بهتری در بر نخواهد داشت. به عبارت دیگر با ارائه راهبردهای کمی، حوزه مسئولیت و تعهدات ارکان پروژه به ویژه مهندسان مشاور تغییر مسیری از کیفیت به کمیت خواهد داشت که در کمال احترام برای حضرتعالی و همکاران پرتلاش شما، پیشنهادی این جامعه کاربرد چنین راهبردهایی نیست.
از این رو ضمن بیان کلی موارد فوق، پیشنهاد می شود راهبرد ارتقای کیفی مشخصات پروژه با درک روشن از شرایط اقتصادی و اجرایی خطیر کشور، بر تقویت ارکان ذیصلاح پروژه ها از جمله تقویت مهندسان مشاور و پیمانکاران به منظور حفظ نیروهای موثر با دانش خود و جذب نیروهای کیفی متمرکز گردد که از جحله این راهبردها آموزش و ارزیابی مستمر است و این جامعه با توان و امکانات خود آماده همکاری و ارائه خدمات به حضرتعالی و سازمان برنامه و بودجه می باشد.
با تجدید احترام
رئیس شورای مدیریت
بهرام امینی