مهندس بهمن دادمان رئیس هیات مدیره سندیکا ضمن خیرمقدم به شرکت کنندگان در این همایش عنوان کرد: امروز باید توفیق میزبانی دولتمردان و نمایندگان محترم مجلس را داشتیم اما به دلیل مصادف شدن این نکوداشت از حضور آقایان محروم شدیم. این مجلس به افتخار بقا و بالندگی و هفتادسالگی قدیمی ترین تشکل مهندسی ایران و به همت هیات مدیره دوره بیست و سوم سندیکا برگزار شده است.
وی با بیان این که سندیکا در طی عمر ۷۰ ساله خود منشا خدمات گسترده ای بوده است عنوان کرد: در فرازهای تاریخی سندیکا نقش مناسب خود را در جهت اعتلا و آبادانی کشور و رفاه هم میهنانمان ایفا کرده است، در شرایط انقلاب همراهی و در برهه جنگ تحمیلی فداکاری را پیشه کرده است و در دوران سازندگی با احداث سازه های مختلف پیش قدم شده و کشور را از حضور شرکتهای خارجی بی نیاز کرده است. اکنون نیز که به جای پول نقد هزینه شده در پروژه اوراق و اسناد چند ساله پرداخت می کنند هنوز مقاوم ایستاده است.
وی افزود: هفتاد سالگی سندیکا را در حالی جشن می گیریم که صنعت احداث یکی از سخت ترین دوران خود را سپری می کند، اعضای سندیکا و سایر حرفه مندان روزگار خوشی ندارند و تمامی هم و تلاش و ظرفیت های مالی خود را برای بقای سازمان های مهندسی که با خون دل پایه گذاری کرده و پرورانده اند مصروف مینمایند. این بزرگداشت بر خلاف منطق اولیه پرهیز از جشن و سرور در هنگام تنگدستی و خشکسالی برای کسب انگیزه بقا و مقاومت با یادآوری انگیزه متعالی بزرگمردان و تلاش جانانه کلیه اعضای شریف و عاشق وطن سندیکا برگزار می شود. در عین حال در شرایط حاد و سخت چنین مجامعی تجسم وحدت و همدلی و یکپارچگی است. از دیدن هم که با وجود ناملایمات هنوز در سنگر سازندگی هستیم شاد و پرتوان می شویم و با صحبت پیشکسوتان برای ماندگاری تشویق می شویم.
سکه زمانه را بر توسعه ضرب نکرده اند
وی در بخش دیگری از سخنان خود تصریح کرد: از اهداف دیگر این نکوداشت این است که بر حسب وظیفه خود در روزگار حاضر بر ضرورت پایداری و ایستادگی تا رسیدن به گشایش در عرصه آبادانی کشور حضور خود را تداوم بخشیم. زمانی که شرکتهای ساختمانی و فعالان حرفه پروژه ای را شروع می کنند از تمام داشته ها و امکانات رفاه و آسایش محروم هستند، در ستیغ کوه ها، پهنای کویر، دل جنگل و دشت های گرم و تفتیده و در کارگاه های دور از جوامع بشری با سکونت در چادر، کانکس، ساختمان های موقت تجهیز جوانی و میانسالی و حتی سالمندی خود را سپری می کنند و با انگیزه حضور در جریان بالنده سازندگی و برخورداری از حیات موثر در لحظه لحظه سراسر مبارزه این حرفه از زلال لذتبخش خدمت بهره مند می شوند.
رئیس هیات مدیره سندیکا عنوان کرد: در این حرفه پولسازی معنا ندارد و آنچه هست تماما عشق است، برای روزگاری که پول در آوردن از راه های آسان و بدون تعهد ایجاد اشتغال برای دیگران کاری آسان و در دسترس است پیمانکاری مشقتی نزدیک به خودآزاری است. آن هنگام که شرایط سخت پیرامونی و قوانین محدود کننده و یا مطالبه گر صرفا برای مشاغل رسمی و زحمت کشانه پررنگ است، و نازکی کار و کلفتی پول ارزش روز شده، رادمردان بزرگی که آجر بر آجر می نهند سزاوار تکریم اند. اما چه کنیم که سکه زمانه را بر توسعه ضرب نکرده اند و هر روز مانعی جدید بر سر توسعه فرا می نهند.
کاهش مستمر بودجه عمرانی رویکردی غیرتوسعه ای
دادمان خاطرنشان کرد: کنون منابع خشکیده اند، تامین مالی توسط دولت اندک است و به سختی انجام می گیرد، علاوه بر آن قوانین پیرامونی و ضوابط حاکم در امور کلی و کسب و کار از جمله بیمه، مالیات، مالیات بر ارزش افزوده، مشاغل سخت و زیان آور، ضوابط خدمات بانکی و مشکلات صدور خدمات فنی و مهندسی، نظام فنی و اجرایی و از جمله شرایط عمومی پیمان، بازار سرمایه، گمرگ و …اکثرا از رویکرد غیرتوسعه ای برخوردارند یا حداقل در جهت تسهیل و تسریع فعالیت های زیرساخت توسعه نیستند.
وی افزود: توجیه این وضعیت را عمدتا با تحریم مرتبط کرده، از تنگناهای تامین بودجه داد سخن می دهند، گرچه توجه صرف به بودجه جاری و افزایش هزینه آن و فراموشی بودجه عمرانی و کاهش مستمر آن از دید ما همان رویکرد غیرتوسعه ای است لیکن این همه ماجرا نیست. صحبت از تامین مالی پروژه ها توسط بخش خصوصی و حتی محوریت بخش خصوصی در فعالیت های اقتصادی تبلیغات محور و غیرواقع است. عدم جدیت در به ثمر رساندن اهداف فوق به طور نمونه در واگذاری پروژه های نیمه تمام و تجهیز منابع مالی از بازار سرمایه و بانکها طی ۵ سال گذشته خود را نشان داده و در یک جمله، وضعیت را می توان خلاصه کرد: « در عین تقلیل بودجه عمرانی اراده و انسجام بین بخش های مختلف برای تشویق و پیشبرد سرمایه گذاری بخش خصوصی در احداث زیرساخت ها نیست».
دادمان گفت: با تمام این گرفتاری ها مانند ۷۰ سال گذشته که موانع پیش روی پیشینیان نتوانست چراغ شرکتهای سرآمد در عمران کشور را خاموش کند محدودیت های کنونی نیز نخواهد توانست ما را از خدمت به کشور محروم نماید. هیات مدیره دوره ۲۳ سندیکا با اعتقاد به آبادانی کشور در طی زمان سپری شده از دوره تمام تلاش خود را برای رفع موانع پیش روی سازندگی کشور به کار بسته است.
« در عین تقلیل بودجه عمرانی اراده و انسجام بین بخش های مختلف برای تشویق و پیشبرد سرمایه گذاری بخش خصوصی در احداث زیرساخت ها نیست».
تلاش سندیکا در جهت اصلاح نحوه پرداخت
وی افزود: عمده ترین تلاش سندیکا در جهت اصلاح نحوه پرداخت از جمله پرداخت با اسناد خزانه و اوراق مشارکت به جای پول تعهد شده در قراردادهای پیمان بوده که به نظر هیات مدیره مهمترین معضل صنف محسوب می شود به طور مستمر در جریان بوده است. در کنار مکاتبات و مذاکرات و انتشار مقالات، بررسی های انجام شده مرتبط توسط سندیکا در این مورد با همراهی و اتحاد عمل با سایر تشکلها مستمرا جریان داشته است. سندیکای شرکتهای ساختمانی با اتکا به ظرفیت گفتگوی دولت و بخش خصوصی در اتاق ایران مراحل متعددی را در جهت اصلاح بازه زمانی و نرخ قدرت خرید آن پیش برد. گرچه در تمام این مراحل صحبت یگانه هیات مدیره سندیکا لزوم پرداخت نقدی و رد کردن اسناد و اوراق بوده است، لیکن در مقام پرهیز از مطلق گرایی و با منطق اصلاح وضع موجود و قوانین سنواتی بودجه تلاشهای مفید و مثمر ثمر داشته ایم. در زمینه اصلاح ضوابط و قوانین در بسترهای مهم فضای کسب و کار از جمله مالیات و بیمه و …فعالیت دامنه دار متناسبی جریان داشته و دارد.
دادمان افزود: اکنون و در این مجلس باشکوه پیمان میبندیم که یک لحظه هم از تلاش برای آبادانی کشور عزیزمان دست برنداریم. آرمان ما این است که شرکتهای ساختمانی ایران فعال و شاداب و در اوج اعتلا و پیشرفت با برخورداری از تکنولوژی روز و منابع انسانی غنی و مدیریت سرآمد در آبادانی کشور بکوشند و با توانمندی کسب شده در داخل کشور فعالیت خود را به سایر کشورها توسعه داده و صدور خدمات فنی و مهندسی را گسترش دهند. در طی ۷۰ سال گذشته بزرگمردان زیادی از بین ما رفته اند که یادگاری آنها تا قرن ها وجود خواهد داشت. به تمامی تلاشگران حاضر در صحنه آبادانی کشور نیز خسته نباشید می گوییم،
در بیابان گر به شوق کعبه خواهی زد قدم
سرزنشها گر کند خار مغیلان غم مخور
دور گردون گر دو روزی بر مراد ما نگشت
دائما یکسان نباشد حال دوران غم مخور