بخشنامه سازمان برنامه و بودجه کشور با موضوع بازنگری ماده ۶۸ شرایط عمومی ۱-پیمانهای مهندسی، تامین کالا و تجهیزات، ساختمان و نصب به صورت توام (EPC) و ۲- پیمانهای تامین کالا و تجهیزات، ساختمان و نصب بصورت توام (PC) برای کارهای صنعتی
تاریخ ابلاغ: ۸ خرداد ۱۴۰۰
شماره ۱۴۰۰/۱۰۴۷۶۸
دریافت فایل
بخشنامه بازنگری ماده ۶۸ شرایط عمومی پیمانهای مهندسی و تامین کالا
به استناد نظام فنی و اجرایی کشور (طرحها و پروژه های مربوط به مدیریت، پدیدآوری و بهره برداری طرحها و پروژه های سرمایه گذاری دستگاه های مشمول ماده ۱۶۰ قانون برنامه چهارم توسعه و ماده ۲۲۲ قانون برنامه پنجم توسعه) و ماده ۲۳ قانون برنامه و بودجه و ماده ۳۴ قانون احکام دائمی برنامه های توسعه کشور، این بخشنامه که به تصویب شورای عالی فنی رسیده است، به منظور بازنگری ماده ۶۸ شرایط عمومی ۱-پیمانهای مهندسی، تامین کالا و تجهیزات، ساختمان و نصب به صورت توام (EPC) به شماره ۱۰۵/۱۸۹۲۹۵۴/۷۱۰۵ مورخ ۱۴ بهمن ۱۳۸۰ و ۲-پیمانهای تامین کالا و تجهیزات، ساختمان و نصب به صورت توام (PC) برای کارهای صنعتی به شماره ۱۰۱/۱۸۳۴۰۶ مورخ ۵ دی ۱۳۸۳ بصورت لازم الاجرا ابلاغ می گردد، تا در شرایط عمومی پیمان قراردادهای منعقده که تا این تاریخ خاتمه یا برکناری آن ابلاغ نگردیده و همچنین قراردادهای منعقده آتی، اعمال گردد.
۱- در کلیه مواد شرایط عمومی پیمان (از قبیل مواد ۱۴-۴، ۲۷-۶، ۵۳-۴ و ۶۶) عبارت “فسخ” جایگزین عبارتهای “برکناری” یا “برکنار” میشود.
۲- متن زیر جایگزین ماده ۶۸ شرایط عمومی پیمان میگردد (در متن جایگزین عبارات “فنی و مهندسی” و “مهندسان طراح” در بندهای ۶۸-۱-۱ و ۶۸-۲-۳ و ۶۸-۲-۴ برای پیمانهای PC حذف میگردد.)
ماده ۶۸ فسخ پیمان توسط کارفرما
۱-۶۸. وقوع هریک از شرایط زیر، میتواند باعث فسخ پیمان شود، بدون آن که از سایر اختیارات و حقوق کارفرما بکاهد.
۱-۱-۶۸. قصور مستمر پیمانکار در اجرای کارهای موضوع پیمان، طبق اسناد و مشخصات فنی پیمان و بدون آن که محدود به آنها باشد، شامل موارد زیر خواهد بود:
- قصور در انجام دادن به موقع کارهای فنی و مهندسی، عملیات ساختمان و نصب و تامین عوامل مورد نیاز، به تناسب قسمتهای مختلف کار
- قصور در تامین به موقع مصالح و تجهیزات، از نظر کیفی و کمی
- تاخیر در شروع و اتمام قسمتهای مختلف کار و عقب ماندن از برنامه زمانی کارها، با توجه به ماده ۶۶
- توقف تمام یا قسمتی از کار، بدون دلیل موجه یا به علت توقیف اموال پیمانکار از سوی محاکم قضایی
۲-۱-۶۸. عدول بارز، یا نادیده انگاشتن برخی از مفاد پیمان
۳-۱-۶۸. ورشکستگی یا انجلال شرکت پیمانکار که موجب توقف و یا کندی پیشرفت کار شود.
۴-۱-۶۸. واگذاری پیمان از سوی پیمانکار، به اشخاص ثالث
۵-۱-۶۸. تاخیر مستمر در پرداخت دستمزد کارکنان از سوی پیمانکار، با توجه به بند ۲۷-۶
۲-۶۸. در صورتی که به علت هر یک از عوامل یادشده، کارفرما در نظر داشته باشد پیمان را فسخ کند، مراتب را با درج مواردی که به آنها استناد نموده است، به پیمانکار ابلاغ میکند. پیمانکار، مکلف است ظرف مدت هفت روز از تاریخ دریافت ابلاغ کارفرما، در صورتی که دلایلی حاکی از عدم انطباق نظر کارفرما با موارد اعلام شده داشته باشد، مراتب را به اطلاع کارفرما برساند.
اگر ظرف مهلت مقرر پاسخی از سوی پیمانکار نرسد یا کارفرما دلایل اقامه شده را مردود بداند، موضوع فسخ در پروژه های ملی توسط هیاتی متشکل از سه نفر به انتخاب وزیر یا بالاترین مقام سازمان کارفرما (درمورد سازمانهایی که تابع هیچ یک از وزارتخانه ها نیستند) بررسی میشود.
در طرحها و پروژه های استانی یا ملی استانی شده، کارفرما مستندات لازم را به دبیرخانه شورای فنی استان (سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان) به منظور بررسی فسخ ارسال می نماید و موارد پس از بررسی در “کارگروه پیمان و ضوابط فنی” جهت تایید به شورای فنی استان ارسال می گردد.
در صورت تایید فسخ توسط هیات سه نفره مذکور یا شورای فنی استان (برحسب مورد)، کارفرما پس از دریافت مصوبه، فسخ پیمان را بلافاصله به پیمانکار ابلاغ می کند و بدون نیاز به انجام دادن تشریفات قضایی، به ترتیب مفاد این ماده، عمل مینماید.
۱-۲-۶۸. کارفرما، نسبت به ضبط ضمانتنامه انجام تعهدات و سپرده حسن انجام کار پیمانکار اقدام نموده و کارهای انجام شده، و در صورت نیاز کارگاه ها، تاسیسات و ساختمانهای موقت، مصالح و تجهیزات موجود در انبارهای کارگاه یا محلهای دیگر، ماشین آلات ساختمانی پیمانکار و هرنوع تدارکات موجود در کارگاه را، در اختیار میگیرد.
پیمانکار با هماهنگی کارفرما، نسبت به برچیدن آن بخش از تاسیسات موقت در محل کارگاه، که مورد نیاز کارفرما نیست، اقدام میکند و بخش های مورد نیاز کارفرما، با توافق دو طرف تقویم شده و همراه با اسناد و مدارک مربوط، تحویل کارفرما میگردد.
همچنین، پیمانکار موظف به پاکسازی کارگاه از نخاله ها مصالح مازاد و غیرقابل استفاده از تجهیزات ساختمانی خود است. ماشین آلات ساختمانی پیمانکار، که برای ادامه کارها توسط کارفرما مورد نیاز باشند، تا زمان مورد نیاز در اختیار کارفرما قرار میگیرد و در خصوص هزینه های مربوطه با توافق طرفین اقدام میشود.
۲-۲-۶۸. پیمانکار حداکثر ظرف مدت ده روز از تاریخ ابلاغ فسخ، برای صورت برداری از کارهای انجام شده قبلی و سایر تجهیزات و تاسیسات یادشده در بند ۱-۲-۶۸ به اتفاق کارفرما در محل حضور می یابد، در صورت عدم حضور پیمانکار در موعد مقرر، کارفرما به منظور تامین دلیل، با حضور نماینده دادگاه محل، مستقیما نسبت به صورت برداری ها، اقدام می نماید.
از تاریخ ابلاغ فسخ پیمان تا تاریخ انجام صورت برداری، حداکثر به مدت سه ماه، نصف هزینه های مربوط به نگهداری و حفاظت کارگاه به عهده کارفرما و نصف دیگر به عهده پیمانکار است و پس از این مدت هزینه های مربوطه به عهده کارفرما می باشد. کارفرما می تواند پس از صورت برداری نسبت به تکمیل کار از طریق سایر پیمانکاران اقدام نماید.
۳-۲-۶۸. پیمانکار موظف است تمام پیمانهای خود را با مهندسان طراح، فروشندگان و پیمانکاران دست دوم، که کارفرما خواستار ادامه آنها نیست، با رعایت مفاد بندهای قبل، متوقف سازد. همچنین اسناد و مدارک مربوط به تدارک تجهیزات و مصالحی را که طبق مشخصات فنی منضم به پیمان و در چارچب برنامه زمانی مطابق بند ۳-۲-۱ در مرحله سفارش خرید به فروشندگان و یا سایر مراحل خرید و حمل تا قبل از رسیدن به کارگاه هستند را به کارفرما منتقل کند.
همچنین باید سایر اسناد مربوط به تعهدات خود را در برابر اشخاص ثالث و در رابطه با پیمان، همراه اسناد مثبته مالی، تحویل کارفرما دهد.
۴-۲-۶۸. پیمانکار، موظف است تمام نقشه ها، مشخصات فنی و اسناد و مدارکی را که توسط وی، مهندسان طراح، فروشندگان و پیمانکاران دست دوم تهیه شده اند به کارفرما تحویل دهد.
۵-۲-۶۸. پس از انجام صورت برداری ها مبالغ زیر محاسبه می شود:
- بهای کارهای انجام شده طبق پیمان، تا زمان فسخ پیمان
- بهای تجهیزات و مصالح موجود در کارگاه، که طبق مشخصات فنی پیمان تامین شده اند.
- هزینه تادیه شده از سوی پیمانکار، برای آن بخش از تجهیزات و مصالحی که پیمانکار در چارچوب برنامه زمانی مطابق بند ۳-۲-۱ و چارچوب ۶۸-۲-۱ در مرحله سفارش خرید به سازندگان، فروشندگان، یا سایر مراحل خرید و حمل تا قبل از رسیدن به کارگاه هستند و اسناد آنها تحویل کارفرما شده است.
- هزینه احداث تاسیسات و کارگاه های موقت پیمانکار، در صورتیکه بخشی از آن در محاسبه هزینه مستقیم کارها، به شرح یادشده، منظور نشده و مورد نیاز کارفرما برای ادامه کارها باشد.
۶-۲-۶۸. صورت وضعیت قطعی (و تعدیل و سایر موارد مربوط حسب مورد) کارهای انجام شده تا زمان فسخ پیمان، تهیه شده و مابه التفاوت آن با پرداختهای قبلی به پیمانکار، مشخص میشود.
در صورتی که این مابه التفاوت مثبت باشد، رقم مابه التفاوت به حساب طلب پیمانکار منظور میشود و در صورت منفی بودن آن، رقم مابه التفاوت به حساب بدهی وی منظور میگردد.